Evenement

Circular Circuits: Kritieke grondstoffen in een circulaire wereld

15-05-2024
14:00 - 17:00

Op woensdag 15 mei organiseert Circular Circuits een gratis seminar plaats over de rol van kritieke grondstoffen in een circulaire wereld in Collegezaal A (in de buurt van de aula) van de TU Delft.

Het seminar maakt deel uit van de Materialenweek: een week waarin de TU Delft laat zien wat zij doet op het gebied van kritieke grondstoffen en hoe zij bijdraagt aan het Europa van de toekomst, een Europa dat minder afhankelijk is van een beperkt aantal (of specifieke) leveranciers. Het seminar begint om 14.00 uur en eindigt met drankjes. Wil je deelnemen? Schrijf je dan in via het registratieformulier.

Een circulaire economie is een economisch systeem gericht op het minimaliseren van afval en het maximaliseren van het hergebruik van grondstoffen. Kritieke grondstoffen spelen hierbij een belangrijke rol, omdat ze vaak voorkomen in producten met een lange levensduur – denk aan elektronica, batterijen en zonnepanelen. Het efficiënte gebruik en de recycling van kritieke grondstoffen zijn daarom uiterst belangrijk om onze voorraad grondstoffen te handhaven, onze afhankelijkheid van externe bronnen te verminderen en onze impact op het milieu te minimaliseren.

Maar hoe doen we dat precies? Welke dilemma’s spelen er? En hoe zorgt een circulair systeem ervoor dat we kritieke hulpbronnen anders gebruiken?

Programma:

14.00 – 14.30 Inloop met koffie en thee
14.30 – 15.00 Inleiding: Kritieke grondstoffen in een circulaire wereld. Door Jan-Henk Welink (Materiaalkunde en Technische Materiaalkunde, faculteit Werktuigbouwkunde, TU Delft).
15.00 – 15.30 Levensduurverlenging in de micro-elektronica. Door een beter begrip van de levensduur van microscopische componenten of systemen kun je beter voorspellen hoe en wanneer kritieke onderdelen opnieuw te gebruiken. Door Jasper Coppen (PhD, Materiaalkunde en Technische Materiaalkunde, faculteit Werktuigbouwkunde, TU Delft).
15.30 – 16.00 Koffiepauze
16.00 – 16.30 Recycling van LFP- en NMC-batterijen. Onderzoek naar de mogelijkheden van een hydrometallurgisch proces (een methode voor het extraheren van metalen met behulp van waterige oplossingen) om LFP- en NMC-batterijen samen te recyclen, ook al zijn hun chemische samenstellingen zeer verschillend. Door Joep van de Ven (PhD, Materiaalkunde en Technische Materiaalkunde, faculteit Werktuigbouwkunde, TU Delft).
16.30 – 17.00 Verbetering van de recyclebaarheid van elektronica door het creëren en valideren van ontwerprichtlijnen. Door Dorien van Dolderen (PhD, Faculteit Industrieel Ontwerpen, TU Delft).

Vacatures