Fabrikanten van laptops blijven achter in het verbeteren van de repareerbaarheid van hun apparaten, zo beweert de Amerikaanse organisatie PIRG in een onderzoek.
PIRG onderzocht de acht meest populaire laptopmerken in de Verenigde Staten: HP, Apple, Dell, Acer, Lenovo, Microsoft, Samsung en ASUS. Ondanks enige verbetering in de demonteerbaarheid van Apple- en Dell-laptops, bleef de algehele repareerbaarheid bij de andere merken vrijwel onveranderd.
Apple blijft achter
Apple, dat wel enige vooruitgang boekte op het gebied van demonteerbaarheid, scoort volgens PIRG nog steeds het slechtst van alle onderzochte merken. Dit aspect speelt een belangrijke rol in hun algemene reparatiescore. Lenovo presteerde het minst goed en kreeg een F-beoordeling voor de repareerbaarheid van zijn laptops, grotendeels omdat het merk in de meeste gevallen geen volledige gegevens over repareerbaarheid aanleverde, aldus PIRG.
ASUS scoorde het hoogst in de ranglijst van PIRG met een A- voor repareerbaarheid, gevolgd door Acer. PIRG voegde Samsung dit jaar voor het eerst aan de lijst toeg vanwege de groeiende populariteit van het merk op de Amerikaanse laptopmarkt.
Tien meest recente modellen
De beoordeling van PIRG is gebaseerd op de tien meest recente modellen van elk merk en kijkt naar factoren zoals demonteerbaarheid, beschikbaarheid van onderdelen en documentatie, en de prijs van reparatieonderdelen. Ook wordt rekening gehouden met de houding van fabrikanten ten opzichte van het recht op reparatie. PIRG wijst erop dat de meeste fabrikanten lid zijn van brancheorganisaties die zich verzetten tegen wetgeving die het recht op reparatie ondersteunt. Google was de enige fabrikant die punten wist te verdienen door zijn actieve steun voor wetgeving rond dit recht.
Ondanks de groeiende bewustwording en enkele verbeteringen, concludeert PIRG dat er nog veel werk te doen is. Steeds meer Amerikaanse staten voeren wetgeving in ter ondersteuning van het recht op reparatie, en in 2025 zijn er al 41 wetsvoorstellen ingediend in 20 staten. De organisatie benadrukt dat er meer maatregelen nodig zijn om de toenemende hoeveelheid elektronisch afval tegen te gaan, die volgens de Verenigde Naties in 2024 vijf keer sneller groeide dan het huidige recycletempo aankan.