De markt voor circulaire mobiele telefoons en diensten kan tegen 2027 wereldwijd meer dan 150 miljard dollar waard zijn, volgens een rapport van de GSMA.
Het rapport Rethinking Mobile Phones: the Business Case for Circularity werd gepubliceerd voorafgaand aan MWC25 Barcelona. Het onderzoek laat zien dat veranderende consumentenhoudingen, strengere regelgeving en de toenemende impact van elektronisch afval het traditionele lineaire bedrijfsmodel van de mobiele industrie onder druk zetten.
Meer dan 70 procent van de consumenten wereldwijd gaf aan bereid te zijn meer te betalen voor milieuvriendelijke telefoons, wat wijst op een groeiende kans voor de industrie om circulaire bedrijfsmodellen te omarmen.
Ecologische ontwerp
In Europa zijn er tal van ontwikkelingen die de verschuiving naar circulaire modellen ondersteunen. Nieuwe regelgeving van de Europese Unie, die later dit jaar in werking treedt, legt nadruk op ecologisch ontwerp, hergebruik, duurzaamheid en recycling. Daarnaast zijn er initiatieven van bedrijven zoals Deutsche Telekom, Orange en Vodafone, die al circulaire strategieën toepassen, waaronder het aanbieden van refurbished telefoons en reparatiediensten.
Steven Moore, hoofd Klimaatactie bij de GSMA, benadrukt de zakelijke kansen die circulaire modellen bieden: “De snelgroeiende vraag naar groene en refurbished telefoons, evenals reparatiediensten, is een fantastische zakelijke kans voor de mobiele industrie.” Hij benadrukt het belang van samenwerking binnen de waardeketen en beleidsmaatregelen van overheden om barrières weg te nemen en nieuwe inkomstenstromen te ontsluiten.
Het rapport schat dat er wereldwijd tussen de vijf en tien miljard ongebruikte telefoons in omloop zijn, wat een waardevolle bron van zeldzame grondstoffen vertegenwoordigt. Tegelijkertijd wordt jaarlijks meer dan 60 miljoen ton aan CO2-uitstoot gegenereerd door de productie van nieuwe smartphones. Dat komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van landen als Marokko of Roemenië.
Naast economische voordelen kan de verschuiving naar circulaire modellen ook bijdragen aan het verminderen van elektronisch afval en de uitstoot van broeikasgassen, waarbij refurbished en gerepareerde apparaten tot negentig procent minder CO2-uitstoot veroorzaken dan de productie van nieuwe apparaten.