Voor het Circular and Fair ICT (CFIT) Pact is onderzoek gedaan naar de mogelijke invoering van verplichte Green Public Procurement (GPP)-criteria voor ICT-producten binnen de EU-wetgeving.
De studie richt zich op productcategorieën zoals werkplekapparatuur, datacenters en opslag. Die vallen momenteel onder de reikwijdte van het CFIT. Het doel van het onderzoek was om een volledig beeld te schetsen van het ontwikkelproces van deze verplichte GPP-criteria. Dat gaat over de mogelijke impact op aanbestedende organisaties en de markt. Maar ook hun afstemming op de belangrijkste impactcategorieën van het CFIT-kader. Dat zijn circulariteit en kritieke grondstoffen, due diligence en transparantie, energie en klimaat, en chemische stoffen.
Verplichte criteria voor Green Public Procurement
Daarnaast onderzoekt het rapport de kansen voor consultatie met CFIT-deelnemers, het ambitieniveau van de criteria, het ontwikkelproces en de verwachte tijdlijn voor implementatie. Ook toont het document hoe de verplichte criteria zich verhouden tot bestaande vrijwillige inkoopcriteria.
De studie besteedt speciale aandacht aan drie belangrijke Europese beleidsontwikkelingen. Dat zijn de herziene Richtlijn Energie-efficiëntie (EED), de nieuwe Batterijenverordening en de Ecodesignverordening. Deze initiatieven roepen belangrijke vragen op over de snelheid en ambitie voor de integratie van de verplichte GPP-criteria in de EU-wetgeving.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Viegand Maagøe, een internationaal adviesbureau gespecialiseerd in duurzaamheid, met vestigingen in Brussel en Denemarken. De studie stond onder leiding van Felice Alfiere. Hij was eerder werkzaam bij het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie.
Over het belang van het rapport zegt Alfiere: “Onze studie biedt waardevolle inzichten en praktische richtlijnen voor stakeholders om zich tijdig aan te passen aan nieuwe vereisten en zo bij te dragen aan een duurzamere en eerlijkere ICT-sector.”