Volgens een rondvraag van Gartner heeft minder dan 30 procent van de bedrijven kosteneffectieve duurzame IT-initiatieven, ingevoerd, vooral refurbished IT.
De enquête, uitgevoerd in het vierde kwartaal van 2023, richt zich op de acties en impact van IT om de uitstoot van broeikasgassen binnen IT en de gehele organisatie te verminderen. In totaal namen tweehonderd leidinggevenden uit Noord-Amerika, Europa en Azië-Pacific deel aan de enquête.
Uit de enquête blijkt dat leidinggevenden gemiddeld negen duurzame IT-initiatieven hebben uitgevoerd. Dat valt in categorieën als datacenters en cloud, digitale werkplekken, en data en software. Toch blijkt dat leidinggevenden niet altijd de meest kosteneffectieve initiatieven doorvoeren, zo ziet de analistenfirma.
Onderbenutte maar kosteneffectieve kansen
Zo blijkt dat 64 procent van de leidinggevenden vindt dat zij niet de benodigde uitstootgegevens van hun leveranciers ontvangen.
Op de werkplek benutten leidinggevenden de circulariteit in IT nog te weinig.
Slechts 22 procent van de ondervraagde leidinggevenden bij bedrijven kiest ervoor om refurbished IT aan te schaffen om de circulariteit te verbeteren, afval te verminderen en de uitstoot van broeikasgassen te beperken.
Daarnaast vernieuwen veel organisaties hun apparaten nog steeds op basis van een vaste levensduur van drie tot vijf jaar, in plaats van analytics te gebruiken om het optimale vervangingsmoment te bepalen. Leidinggevenden zouden prestatie-analytics en telemetriegegevens moeten gebruiken om apparaten te vervangen wanneer dat nodig is. Gartner schat dat tegen 2027, PC as a service zal groeien tot 50 procentvan de PC-aankopen, een toename van 20 procent in 2023.
Beter in het datacenter
“Vanwege deze beperkingen hebben sommige leidinggevenden moeite om duurzame IT-initiatieven te prioriteren of weten ze niet waar te beginnen,” zegt Kristin Moyer, Distinguished VP Analyst bij Gartner. “Ze negeren ook vaak duurzame IT-initiatieven die weinig kosten en een matige vermindering van broeikasgassen opleveren.”
De top twee gebieden waar leidinggevenden de meeste duurzame IT-initiatieven hebben voltooid zijn datacenters (86 procent van de respondenten) en digitale werkplekken (79 procent). Er zijn echter initiatieven in beide categorieën die kosteneffectiever zijn en minder vaak worden toegepast. In datacenters gaat het bijvoorbeeld om het juiste formaat kiezen voor UPS’en en het verbeteren van koelsystemen.
“Leidinggevenden zouden de capaciteit van hun UPS moeten afstemmen op de huidige en toekomstige behoeften, wat helpt bij het vergroten van de efficiëntie en het besparen van kosten,” aldus Moyer. “Verbeterde koelsystemen zoals immersiekoeling, passieve koeling en directe chipkoeling worden ook onderbenut en kunnen aanzienlijk bijdragen aan waterbesparing en het verminderen van broeikasgassen.”