Volgens Grand View Research zal de wereldwijde markt voor e-waste management tegen 2030 naar verwachting 101,3 miljoen ton bereiken.
Dat komt neer op een jaarlijkse groei van 6,6 procent voor de komende zes jaar. Ondanks pogingen om de levensduur van onder meer IT te verlengen, blijft de technologische voortgang ervoor zorgen dat de omloopsnelheden omhoog gaan.
Levensduur als uitdaging
Hierdoor ontstaat een aanzienlijke vraag naar effectieve en duurzame oplossingen voor e-waste management om de groeiende hoeveelheid elektronisch afval op verantwoorde wijze te verwerken, aldus Grand View. Naarmate nieuwere modellen met verbeterde functies en capaciteiten op de markt komen, worden oudere apparaten snel verouderd en worden ze afgedankt door gebruikers en organisaties.
Deze trend beperkt zich niet alleen tot consumentenelektronica. Ook de zakelijk IT, telecommunicatie, gezondheidszorg en industriële apparatuur zien dit verschijnsel.
Markt
Dat is allemaal goed nieuws voor de markt voor e-waste verwerking. Maar e-waste recycling brengt hoge kosten met zich mee. Dat zal een rem zetten op de groei, zo zien de opstellers. De aanschaf van geavanceerde machines voor effectieve recycling en het opleiden van werknemers zijn de belangrijkste hindernissen.
Toch wordt verwacht dat de toenemende bewustwording over de schadelijke effecten van e-waste op de gezondheid van de mens dit compenseert. Strengere regelgeving voor de aanwas en behandeling van e-waste is goed voor verwerkers. Het recyclingsegment zal tussen nu en 2030 naar verwachting met 9,3 procent groeien per jaar groeien. Dit dankzij programma’s die worden uitgevoerd door tal van overheden en NGO’s. Het metalen segment van de markt zal naar verwachting 6,9 procent groeien per jaar. Voor consumentenelektronica is dat ongeveer 6,8 procent per jaar.
Markt e-waste in Nederland
In Nederland zijn onder meer partijen als MIREC en Holland Recycling actief in deze markt. Die laatste heeft een paar maanden terug nog een geavanceerde shredder-sorteerlijn in gebruik genomen. Ook een partij als Myne, het voormalige Reukema, zet grote stappen in de Nederlandse markt.