Er zou een standaard moeten komen om de ecologische duurzaamheid van software vergelijkbaar te maken, zo pleit een Senior Technical Architect bij Capgemini.
In zijn artikel schrijft Niket Raut dat het cruciaal is om de ecologische voetafdruk van software te verkleinen. Om dat te behalen, zou er een standaardisatie moeten komen. Dat is vergelijkbaar met het beoordelen van auto’s op CO2-uitstoot per kilometer. Daarbij houden instanties ook rekening met brandstoftype, verbruik en gewicht, zo stelt Raut
Geen one-size-fits-all
Raut stelt voor deze ‘Energy Star-achtige’ standaard drie lagen voor die de ‘groenheid’ van software beïnvloeden. Het gaat om de codebase, het besturingssysteem en de hardware. Hij benadrukt de noodzaak om standaarden vast te stellen. Dat maakt het mogelijk applicaties van verschillende omvang en geschreven in verschillende talen eerlijk te vergelijken.
“We kunnen niet simpelweg een ‘one size fits all’-aanpak hanteren”, schrijft hij. “Er moeten zinvolle categorieën worden gemaakt zoals webapplicaties, desktopapplicaties, databases, web/app-servers, middleware, enz., en misschien enkele categorieën op basis van grootte zoals S, M, L, XL, XXL, enz.”
Uitdagingen
Hij suggereert ook dat containerplatforms kunnen helpen bij het vereenvoudigen van de uitvoering, terwijl ze de complexiteit van bibliotheken en frameworks verminderen.
Er zijn uitdagingen. Raut noemt onder meer het standaardiseren van eenheid van code- of applicatiegrootte, het omgaan met ondersteuningssystemen die niet tot de applicatie behoren, en het testen van cloud-native services zoals serverless functies.
“Gegeven de alomtegenwoordige push voor duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, is er een grotere noodzaak voor processtandardisatie”, concludeert de Senior Technical Architect. “Dit zal gelijkheid brengen, helpen bij het definiëren van processen, en in de toekomst misschien zelfs in juridische aspecten. Het zal ook consumenten helpen bij het kiezen van de juiste software of platforms door een gemeenschappelijke basis van vergelijking te bieden.”
Raut noemt onder meer de Green Software Foundation, een groep die recent een Green Software Community in Nederland is gestart.