Grote afvalverwerkers in Groot-Brittannië richten zich minder op het behalen van netto-nul vergeleken met andere branches, blijkt uit een enquête.
Een onderzoek van supplychain-leverancier Wincanton laat zien dat 91 procent van de Britse bedrijven in de afvalindustrie het behalen van netto-nul doelen minder prioriteit geven. Dat is 25 procent hoger dan het Britse gemiddelde.
Hoge kosten van netto-nul
De reden zijn de kosten. Van de ondervraagde bedrijven denkt 87 procent dat het verminderen van CO2-uitstoot in hun logistieke vloot de kosten zou verhogen.
Voor het onderzoek ondervroeg Wincanton meer dan 500 besluitvormers in de sectoren toeleveringsketen, transport en logistiek van organisaties met een omzet van meer dan 50 miljoen pond. Uit het onderzoek bleek dat 89 procent van de respondenten het verminderen van CO2-uitstoot in hun logistieke vloot als een hoge prioriteit ziet, vergeleken met 71 procent in de sector voor snel bewegende consumentengoederen en 62 procent in de productie-industrie.
Hoewel het verminderen van emissies een hoge prioriteit blijft, blijkt uit het onderzoek dat 66 procent van de bedrijven hun milieudoelstellingen hebben gedeprioriteerd vanwege kostenproblemen. Bovendien gaf 67 procent van de afvalbedrijven aan dat ze de milieu-impact van hun logistieke vloot willen verminderen, maar niet weten hoe ze dit moeten aanpakken.
“Duurzaamheid blijft een hoge prioriteit voor Britse bedrijven”, stelt Paul Durkin, Chief Customer and Innovation Officer bij Wincanton. “Maar het is duidelijk dat ze niet genoeg vooruitgang boeken als het gaat om het verminderen van emissies in hun supply chain-operaties. Dit komt door het gebrek aan levensvatbaarheid en betaalbaarheid van alternatieve brandstofvoertuigen en de voortdurende kostenproblematiek in een uitdagende economische periode. We zien een kloof ontstaan tussen hun prioriteiten en de benodigde actie om netto-nul te bereiken.”