De bijeenkomst van de Circulaire-IT (CIT) community op 18 september bracht leveranciers en klanten samen voor een discussie over duurzaamheid binnen de IT-sector. De term IT Asset Disposition ofwel ITAD lijkt in opkomst en viel bij meerdere sprekers. Drie keer per jaar komt de community bijeen en dit keer was ITchannelPRO te gast bij Enreach in Almere.
Bij aankomst werden de 45 deelnemers verwelkomd met koffie en petit fours, voorzien van het logo van Enreach. Veelal waren het leveranciers van producten en diensten op het gebied van circulaire IT, die lid zijn van de CIT-community. Maar er waren ook deelnemers uit de ICT-branche, bedrijven en overheid aanwezig.
Eric Luteijn initiatiefnemer van de Circulaire-IT community en oprichter van het circulaire-it.nl platform opende de bijeenkomst en benadrukte het belang van netwerken binnen de CIT-community. Volgens hem is de ICT-branche nog niet volledig bekend met de waarde van gebruikte IT-producten en dus moedigde hij deelnemers aan om te netwerken met nieuwe mensen en vooral ervaringen te delen. Sinds de lancering van het CIT-platform in 2022, zijn er inmiddels 804 interviews en achtergrondverhalen gepubliceerd en 104 nieuwsbrieven verstuurd naar meer dan 10.000 contacten, waarvan 2.000 specifiek gericht op circulaire IT.
Enreach
Reineke Beijdorff van Enreach nam het stokje over en sprak uit dat het bedrijf zich steeds meer richt op duurzaamheid. Enreach is al sinds de start van het bedrijf gespecialiseerd in telecom, maar is in de loop der jaren actief geworden in samenwerkingsoplossingen voor zowel grootzakelijke klanten als het mkb. Het bedrijf heeft 17 kantoren in 25 landen en werkt met meer dan 400 partners. Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de bedrijfsvoering van Enreach, stelde Reineke, die al zeven jaar werkzaam is bij Enreach. “We sporen partners aan om ook stappen in deze richting te nemen. Het belang van Environmental, Social, and Governance in de zogenaamde ESG-criteria en duurzaamheid zijn een integraal onderdeel van onze strategie.”
Naturally digital
Ook Pablo Gaméz Cersosimo van Naturally digital gaf acte de présence. Pablo leidt duurzaamheidprojecten over de hele wereld en gaf een uitgebreide presentatie over digitale duurzaamheid. Nederland kan volgens hem op dat gebied een wereldwijde referentie worden. “Veel mensen denken onterecht dat de productiefase van IT-apparatuur het meest belastend is”, legde Pablo uit. “Nieuw onderzoek toont echter aan dat AI en de bijbehorende energie- en waterconsumptie een grotere impact hebben.”
Pablo presenteerde verder het UNCTAD World Investment Report 2024 waarin hij en wetenschappers uit verschillende disciplines de effecten van digitalisering op ecosystemen en biodiversiteit hebben onderzocht. “Het is belangrijk te beseffen dat er een ongelijke impact is van digitalisering op het mondiale noorden en zuiden. Het mondiale zuiden ervaart de negatieve effecten van digitalisering, zoals de uitputting van natuurlijke hulpbronnen en e-waste, terwijl het noorden vooral profiteert van de technologische vooruitgang”, aldus Pablo. “Dit gegeven vergroot het belang van samenwerking en bewustwording. Er is veel behoefte aan meer educatie over digitale duurzaamheid, vooral in scholen en onder jongeren.”
Circular IT Group
Vervolgens presenteerde Jan-Dirk Krispijn van Circular IT Group zijn bedrijf dat gespecialiseerd is in lifecyclemanagement van IT-apparatuur, en oplossingen biedt zoals Device-as-a-Service (DaaS). Hiermee kunnen klanten hun IT-apparatuur gebruiken zonder deze te hoeven kopen. De Circular IT Group zorgt ervoor dat de apparatuur gedurende de hele levenscyclus efficiënt wordt beheerd, waardoor de levensduur van producten wordt verlengd en verspilling wordt verminderd. “Veel organisaties besteden onvoldoende aandacht aan het einde van de levensduur van hun IT-apparatuur”, aldus Jan-Dirk. “Bovendien gebruiken veel bedrijven hun IT-apparatuur niet optimaal, waardoor apparaten al na twee à drie jaar verouderd zijn. Door vanaf het begin rekening te houden met de levensduur van producten, kun je de inzet van IT-apparatuur verlengen tot wel vijf à zes jaar.”
Certus
Ruud de Wildt van Certus besprak het belang van data-wiping aan het einde van de levenscyclus van IT-apparatuur. Certus ontwikkelt gebruiksvriendelijke oplossingen voor het wissen van gegevens, waarbij zowel gebruikers als IT-dienstverleners eenvoudig kunnen werken met gecertificeerde data-wiping tools. Dit is volgens hem de meest veilige oplossing, data-whiping zonder tussenkomst van derden en op de locatie van de gebruiker. “Veel bedrijven zijn zich onvoldoende bewust zijn van de risico’s van onvoldoende dataverwijdering”, weet Ruud. “Daarom hebben we de dienst Erase as a Service ontwikkeld waarmee dienstverleners hun ITAD-diensten kunnen aanbieden aan klanten. Het doel is om data op een veilige manier te wissen, zodat IT-apparatuur kan worden hergebruikt of doorverkocht zonder risico’s voor de privacy”, aldus Ruud.
ASCDI
Ook Joe Marion van de Association of Service and Computer Dealers International (ASCDI) sprak over ITAD-organisaties. “Ethiek staat centraal in de visie van ASCDI en we vinden het belangrijk dat bedrijven transparant zijn over hoe ze werken”, aldus Joe. “We identificeren zowel goede als slechte ITAD-organisaties, zodat klanten weten welke bedrijven betrouwbaar zijn. De toekomst van de ITAD-markt is positief, vooral voor bedrijven die diensten aanbieden die duurzaamheid ondersteunen.”
DSD Europe
Hidde de Vries van DSD Europe (sinds 2021 onderdeel van Enreach) besprak het platform dat DSD heeft ontwikkeld voor de digitale distributie van clouddiensten en software, voor MSP’s en IT-resellers. “Het circulaire aspect van pre-owned software is natuurlijk heel aantrekkelijk, maar het risico op fraude is hoog. Daarom is het belangrijk dat resellers bij de verkoop van pre-owned software voorbereid zijn op de risico’s van valse softwarecodes. Daarom leveren we uitsluitend gecertificeerde oplossingen”, aldus Hidde.
Conclusies en toekomstperspectieven
De bijeenkomst bij Enreach was vooral erg succesvol door het brede scala aan inzichten uit de wereld van circulaire IT. Ook is gesproken over de uitdagingen die daarbij komen kijken en dat was zeer leerzaam. Hoewel er al veel initiatieven zijn om IT duurzamer te maken, blijft er nog veel werk aan de winkel op het gebied van bewustwording en implementatie. De Circulaire IT-community speelt een cruciale rol in het verbinden van leveranciers en klanten, en bij het bevorderen van duurzame praktijken binnen de IT-sector.
De volgende bijeenkomst van de Circulaire-IT community is het jaarcongres op 13 november op Landgoed Zonheuvel in Doorn.
Meer weten over de Circulaire-IT community? Interesse om deel te nemen aan de volgende bijeenkomst? Neem contact op met Eric Luteijn via eric@luteijnmedia.nl of bel 035 2041 000.