Samsung heeft aangekondigd dat de Galaxy S25 serie een batterij krijgt met minstens 50 procent gerecycled kobalt.
Dit kobalt wordt gewonnen uit oude Galaxy-smartphones, zo kondigt het concern aan tijdend een event in San Jose. Experts bespraken daar de rol van mobiele technologie in het bevorderen van duurzaamheid.
De batterijen uit de ingeleverde smartphones worden volgens Samsung zorgvuldig gedemonteerd, ontladen en vermalen om het kobalt op een veilige manier terug te winnen. Samsung verwerkt de vermalen fragmenten tot “black mass”. Dat is een poedermengsel dat kobalt en andere metalen bevat. Uit deze black mass halen de verwerkers het kobalt. Hieruit produceert het concern kathodemateriaal, een essentieel onderdeel van smartphonebatterijen.
Problemen met kobalt
“Onze inzet voor duurzaamheid stopt niet bij het productontwerp”, zegt Daniel Araujo, hoofd Sustainability Management bij Samsung. “We integreren deze principes in de gehele levenscyclus van onze producten.” Hij voegde daaraan toe dat het gebruik van gerecycled kobalt de afhankelijkheid van nieuw gewonnen kobalt vermindert en tegelijkertijd de milieu-impact en ethische problemen rond kobaltwinning aanpakt. Kobalt is cruciaal voor de productie van lithium-ionbatterijen. De mijnbouw van kobalt is echter omstreden. Het heeft impact op het milieu. Daarnaast zijn de arbeidsomstandigheden in de kobaltmijnen in landen als Kongo ronduit slecht.
Duurzaam plastic
Naast het recyclen van kobalt heeft Samsung sinds de introductie van de Galaxy S22-serie in 2022 ook materialen uit afgedankte visnetten verwerkt in zijn producten. Dit maakt deel uit van de bredere inspanningen van het bedrijf om bij te dragen aan een circulaire economie. Samsung introduceert de Galaxy S25-serie op 7 februari.