De populariteit van refurbished smartphones en andere apparaten is explosief gestegen, zo stelt Recommerce na uitgebreid onderzoek.
De totale markt voor refurbished smartphones in Europa schat Recommerce voor 2023 in op zeven tot acht miljard euro, met ongeveer vijfentwintig miljoen verkochte toestellen. Duitsland en Frankrijk lopen voorop, met elk ongeveer drie miljoen verkochte toestellen. Ook het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn belangrijke markten, waar bijna drie miljoen toestellen verkocht werden. Wat opvalt is dat de gemiddelde verkoopprijs van refurbished toestellen in Frankrijk bleef stijgen, ondanks een daling in de nieuwmarkt.
Nederland
In 2023 werden in Nederland ongeveer 300.000 refurbished toestellen verkocht. Dit aantal wordt voornamelijk gedreven door gespecialiseerde websites en marktplaatsen. Nederlandse consumenten hebben volgens Recommerce een voorkeur voor een breed assortiment, met verschillende modellen, kleuren en capaciteiten beschikbaar. Vorig jaar had 40 procent van de consumenten enige interesse in refurbished smartphones, aldus Recommerce in een onderzoek toen.
Daarnaast blijkt dat de meeste aankopen van refurbished producten in Nederland via internet plaatsvinden. Maar liefst 86 procent van de consumenten geven aan hun aankoop online te doen. Ongeveer 51 procent van de Nederlanders geeft aan hun refurbished smartphone via een telecomaanbieder aan te schaffen. 47 procent kiest voor een fysieke winkel.
Verdrievoudiging in Frankrijk
De verkoop van tweedehands elektronica in Frankrijk is sinds 2017 verdrievoudigd, waarbij in 2023 bijna de helft van de online shoppers een tweedehands aankoop deed. In Duitsland sprong het percentage consumenten dat tweedehands toestellen koopt in één jaar van 16 naar 30 procent.
De totale markt voor refurbished smartphones in Europa werd in 2023 geschat op een waarde van zeven tot acht miljard euro, met ongeveer vijfentwintig miljoen verkochte toestellen. Duitsland en Frankrijk lopen voorop, met elk ongeveer drie miljoen verkochte toestellen. Ook het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn belangrijke markten, waar bijna drie miljoen toestellen verkocht werden. Wat opvalt is dat de gemiddelde verkoopprijs van gereviseerde toestellen in Frankrijk bleef stijgen, ondanks een daling in de nieuwmarkt.
Ruim 70 procent van de kopers noemde de lagere kosten als doorslaggevende factor. Daarnaast geeft een aanzienlijk deel van de kopers aan dat ze door het kopen van tweedehands apparaten bijdragen aan duurzaamheid en het milieu, door hergebruik te stimuleren en e-waste te verminderen.
Kinderen
Een andere opvallende ontwikkeling is dat kinderen steeds vaker worden uitgerust met een refurbished smartphone. In Frankrijk heeft 44 procent van de ouders met kinderen onder de zestien jaar minstens één kind dat een gereviseerd toestel gebruikt. Deze trend weerspiegelt niet alleen de groeiende acceptatie van tweedehands producten, maar ook de wens van ouders om te besparen op technologie zonder in te boeten aan kwaliteit.
Uitdagingen
De markt zal echter niet zonder uitdagingen blijven. Bedrijven die zich niet aanpassen aan de regelgeving voor USB-C zullen gedwongen worden hun bedrijfsmodellen te herzien. Dit biedt kansen voor Europese refurbishers. Zij kunnen lokaal verkregen apparaten hergebruiken en verkopen zonder met importbeperkingen te maken te krijgen.
Een andere dreiging voor sommige refurbishers is de Franse auteursrechtentoeslag op gereviseerde apparaten, die vele miljoenen euro’s aan achterstallige betalingen vertegenwoordigt. Hoewel sommige bedrijven deze betalingen hebben vermeden, zal dit op termijn waarschijnlijk gevolgen hebben voor hun financiële stabiliteit.