De Europese Commissie heeft een nieuwe rond FAQ gepubliceerd over de CSRD rapportageverplichting voor niet-financiële activiteiten.
Volgens de Europese Commissie weerspiegelt de nieuwe FAQ de input die ontvangen is van bedrijven. Hij is bedoeld om de administratieve last voor bedrijven te verminderen. De FAQ biedt meer duidelijkheid en zekerheid met als doel “de naleving van belanghebbenden met de regelgeving op een kosteneffectieve manier te vergemakkelijken en de bruikbaarheid en vergelijkbaarheid van de gerapporteerde informatie over duurzaamheid te waarborgen.”
Onderwerpen in de CSRD FAQ
Onder andere de reikwijdte van de regels, de bepaling van bedrijfsgroottes voor nalevingsdata, en vrijstellingen komen aan bod in de FAQ. Ook bespreekt het document welke sets ESRS managers moeten gebruien, overwegingen bij het gebruik van schattingen als bedrijven geen informatie over de waardeketen kunnen verkrijgen, en de duurzaamheidsinformatie die KMO’s als gevolg van de CSRD kunnen verwachten.
De FAQ behandelt ook audit- en assurance-gerelateerde kwesties. Denk aan goedkeurings- en opleidingsvereisten voor auditors, en accreditatievereisten voor onafhankelijke assurance-providers.
“De EU heeft de afgelopen zes jaar grote stappen gezet in de opbouw van een uitgebreide duurzame financieringskader, waarmee bedrijven worden aangemoedigd om hun transitiepaden in te slaan”, zegt Mairead McGuinness, Commissaris voor Financiële Diensten, Financiële Stabiliteit en Kapitaalmarktenunie. “Onze focus ligt nu op het waarborgen dat onze instrumenten bruikbaar en effectief zijn, terwijl we blijven werken aan het verminderen van de administratieve last voor bedrijven.”
Wat is de CSRD?
In Nederland heeft de Sociaal Economische Raad (SER) al een dergelijk document gepubliceerd.
De CSRD is een aanscherping van de regels waaraan Europese bedrijven moeten voldoen als het gaat om hun rapportages over duurzaamheid. Om te beginnen moeten vooral méér bedrijven rapporten indienen, en die rapporten moeten ook meer duurzaamheidsgebieden bestrijken. De CSRD introduceert ook het concept ‘dubbele materialiteit’. Bedrijven moeten daarbij verantwoording afleggen over de risico’s die de activiteiten vormen voor de samenleving, het milieu alsmede het bedrijf zelf.
Voor het eerst moeten organisaties rapporteren over hun circulariteit.