Onderzoekers hebben met het EU-project ReconCycle robots ontwikkeld die zelfstandig complexe elektronische apparaten kunnen demonteren.
De robots werken met AI en kunnen zich aanpassen aan verschillende soorten ICT-apparatuur. Dat maakt het proces van batterijverwijdering efficiënter en veiliger.
Het volume aan e-waste wereldwijd blijft toenemen. In Europa wordt jaarlijks ongeveer 5 miljoen ton e-waste geproduceerd, waarvan minder dan 40 van het afval daadwerkelijk wordt gerecycled. Vooral lithiumbatterijen, die vaak vast in apparaten zijn ingebouwd, vormen een risico op brand en maken handmatige demontage tijdrovend en gevaarlijk.
Te veel handmatig
Hoewel veel e-wasteverwerkingsfaciliteiten al gebruikmaken van geautomatiseerde processen, gebeurt een aanzienlijk deel van het sorteer- en demontagewerk nog handmatig. Dit beperkt de verwerkingscapaciteit en stelt werknemers bloot aan potentieel gevaarlijke situaties.
De robots van ReconCycle zijn ontworpen om effectief te functioneren in onvoorspelbare omgevingen, zoals e-wastefabrieken waar elk apparaat anders is opgebouwd. De robots werken in modulaire werkstations en maken gebruik van geavanceerde besturingssoftware en gereedschappen, waaronder een mensachtige robotische hand die nauwkeurige bewegingen kan uitvoeren. Veiligheidsmaatregelen zoals noodstops zorgen ervoor dat de robots veilig samenwerken met menselijke collega’s.
Dr. Aleš Ude, coördinator van het ReconCycle-project en werkzaam bij het Jožef Stefan Instituut in Slovenië, benadrukt het belang van de ontwikkeling: “We wilden robots introduceren op plekken waar ze tot nu toe nog nauwelijks zijn ingezet.”