Tijdens de jaarlijkse technologiebeurs CES in Las Vegas is een aantal producten bekroond met de twijfelachtige eer van “Worst in Show”.
De prijs, uitgereikt door een panel van experts, bekritiseert producten die het minst repareerbaar, het minst privé en het minst duurzaam zijn. Hoewel de beurs vol staat met innovaties die consumenten moeten helpen, zoals gadgets die kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken om efficiënter te werken of eenzaamheid tegen te gaan, blijkt niet elke technologische vooruitgang een verbetering.
‘Slimme’ ring
Liz Chamberlain, directeur duurzaamheid bij iFixit, merkt op dat steeds meer producten ingebouwde technologie bevatten, zoals camera’s en microfoons, wat in haar ogen leidt tot een industriebreed probleem. Dit soort apparaten kunnen handige functies bieden, maar ze brengen ook privacyrisico’s met zich mee. “We zien deze technologie nu zelfs terug in wasmachines en koelkasten,” aldus Chamberlain.
Een van de meest bekritiseerde producten op CES was de Ultrahuman Rare Luxury Smart Ring. Deze ring, die 2.200 dollar kost, werd door Kyle Wiens, CEO van iFixit, uitgeroepen tot het minst repareerbare product. Hoewel de ring een stijlvol design heeft, gaat de batterij slechts 500 oplaadbeurten mee, waarna vervanging onmogelijk is zonder het apparaat te vernietigen. Daardoor wordt de ring mogelijk na twee jaar al onbruikbaar, en dat is onacceptabel. Ultrahuman gaf geen reactie op de kritiek.
Kinderbed met camera’s en sensoren
Een ander omstreden product was het “Revol”-kinderbedje van Bosch, dat gebruikmaakt van AI, camera’s en sensoren om de slaap en vitale functies van baby’s te monitoren. Hoewel het product bedoeld is om ouders te ontzorgen, waarschuwde Cindy Cohn van de Electronic Frontier Foundation (EFF) voor de risico’s. Volgens haar verzamelt het bedje onnodig veel data en brengt het privacyrisico’s met zich mee. Bosch verdedigde het product tegenover AP door te stellen dat alle data versleuteld wordt en dat ouders zelf kunnen bepalen of gegevens gedeeld worden.
Ook de SoundHound AI In-Car Commerce Ecosystem, een systeem waarmee gebruikers eten kunnen bestellen vanuit hun auto, kreeg kritiek te verduren. Stacey Higginbotham van Consumer Reports noemde het systeem “minst duurzaam” en benadrukte dat het weinig meerwaarde biedt, terwijl het energieverspilling en afleiding in het verkeer bevordert. SoundHound AI zag het anders en noemde de lancering van het systeem een mijlpaal voor de industrie.
Kwetsbare router
De TP-Link Archer BE900 router werd bekroond als “minst veilige” product. Paul Roberts van The Security Ledger waarschuwde voor de kwetsbaarheid van de router, met name door Chinese wetgeving die bedrijven verplicht om veiligheidslekken eerst aan de overheid te melden voordat het publiek op de hoogte wordt gesteld. TP-Link weerspreekt deze aantijgingen tegenover AP, en benadrukte dat ze hun producten voornamelijk in Vietnam wproduceren, waar ze voldoen aan strenge veiligheidsnormen.
In de categorie “Wie heeft hierom gevraagd?” kwam Samsung’s Bespoke AI-wasmachine als winnaar uit de bus. Nathan Proctor van de Amerikaanse consumentenorganisatie PIRG bekritiseerde de machine vanwege overbodige functies, zoals de mogelijkheid om te bellen, die de wasmachine duurder en kwetsbaarder maken. Samsung gaf geen directe reactie, maar sprak tijdens een persconferentie op CES vol trots over hun innovatieve toepassingen van AI in huishoudelijke apparaten.
Slechtste
De LG AI Home Inside 2.0 koelkast is volgens de jury het slechtste product van CES. Volgens Gay Gordon-Byrne van The Repair Association bevat de koelkast onnodige functies zoals een ingebouwd scherm en een internetverbinding, waardoor de levensduur korter wordt en reparaties duurder zijn. LG betwistte deze kritiek en stelde dat de innovatieve functies de keukenervaring juist zouden verbeteren.