Orange en Nokia breiden hun samenwerking uit om de milieu-impact van netwerken te verlagen gedurende hun volledige levenscyclus, van ontwerp tot gebruik en end-of-life verwerking.
De samenwerking maakt deel uit van de strategie van Orange om tegen 2030 netto geen CO2-uitstoot meer te genereren, met 2020 als referentiejaar. De twee hebben al samen projecten uitgevoerd om de infrastructuur te vergroenen.
IT en netwerkinfrastructuur grote CO2-boosdoener
In 2023 was ongeveer 60 procent van de uitstoot van broeikasgassen bij Orange afkomstig van IT- en netwerkinfrastructuur. Om die reden is de verduurzaming van netwerken een belangrijk aandachtspunt binnen de bedrijfsstrategie. Onder het Green ITN-programma werkt Orange samen met leveranciers aan het ontwikkelen van oplossingen die gericht zijn op energie-efficiëntie en emissiereductie.
Een van de innovaties die wordt onderzocht, is Nokia’s “Extreme Deep Sleep Mode,” die tot doel heeft netwerkcomponenten volledig uit te schakelen bij afwezigheid van dataverkeer. Deze technologie moet het energieverbruik van een netwerkcel met meer dan negentig procent verlagen ten opzichte van een volledig actieve cel.
Daarnaast verkennen Orange en Nokia aanvullende maatregelen om duurzaamheid te bevorderen, zoals het uitvoeren van lifecycleanalyses om de belangrijkste bronnen van uitstoot te identificeren. Beide partijen werken ook aan het verlengen van de levensduur van netwerkapparatuur en het optimaliseren van standby-functies met behulp van kunstmatige intelligentie en machine learning via Nokia’s MantaRay SON-platform.
De samenwerking richt zich op het ontwikkelen van energie-efficiënte netwerken en het integreren van duurzaamheid in toekomstige telecominfrastructuren.