Het wetsvoorstel rond CSRD is recent naar de Tweede Kamer gestuurd, wat betekent dat de implementatie van de richtlijn in Nederland flinke vertraging heeft opgelopen.
Voor beursgenoteerde bedrijven is de CSRD vanaf dit jaar verplicht. Ze zullen een verslag moeten publiceren met duurzaamheidsinformatie over boekjaar 2024. Door de vertraagde invoering is deze verplichting echter nog niet opgenomen in de Nederlandse wet- en regelgeving, wat onduidelijkheid veroorzaakt over de naleving en praktische uitvoering. Pas deze maand is het voorstel naar het parlement gestuurd, nadat de Raad van State heeft aangeven geen bezwaar te hebben.
Technologie
Voor de techsector heeft de vertraging directe gevolgen. Bedrijven die afhankelijk zijn van clouddiensten en IT-infrastructuur zullen hun duurzaamheidsrapportageprocessen moeten herzien om aan de nieuwe regelgeving te voldoen zodra deze van kracht wordt. Dit is vooral belangrijk gezien de groeiende focus op duurzaamheid en milieuprestaties, niet alleen vanuit de EU, maar ook vanuit klanten en investeerders. Om bedrijven te helpen bij de implementatie van de CSRD-regels, werkt het kabinet samen met verschillende organisaties.
Deze initiatieven zijn met name gericht op het midden- en kleinbedrijf (mkb), dat vaak deel uitmaakt van de waardeketen van grote rapporterende bedrijven. Deze ondersteuning moet ervoor zorgen dat ook kleinere bedrijven goed kunnen omgaan met de nieuwe verplichtingen rond duurzaamheidsrapportage.
Hoewel het kabinet aangeeft oog te hebben voor het beperken van administratieve lasten voor bedrijven, blijft het voor veel bedrijven nog onduidelijk hoe zij zich op de nieuwe verplichtingen kunnen voorbereiden. De vertraagde invoering van de wetgeving kan daarnaast leiden tot extra druk om in korte tijd aan de rapportage-eisen te voldoen zodra de CSRD formeel is ingevoerd.