De wereldwijde productie van e-waste groeit vijf keer sneller dan het recyclen ervan, zo onthult het vierde Global E-waste Monitor van de Verenigde Naties.
Volgens het rapport van ITU en UNITAR is in 2022 62 miljoen ton aan e-waste gegenereerd. Minder dan een kwart, 22,3 procent, van de e-waste van dat jaar is gedocumenteerd dat het op de correcte wijze is verzameld en recycled. Dat is een verspilling van 62 miljard dollar aan waardevolle grondstoffen. IT neemt van het totaal 4,6 miljoen ton voor zijn rekening, en heeft een recyclingpercentage van slechts 22 procent.
Op naar de 82 miljoen ton
Wereldwijd stijgt de jaarlijkse generatie van e-waste met 2,6 miljoen ton per jaar. Tegen 2030 verwacht de VN dat het 82 miljoen ton is. Dat is een verdere toename van 33 procent ten opzichte van het cijfer van 2022. E-waste vormt volgens de opstellers van de Global E-waste Monitore een gezondheids- en milieurisico.
Het rapport benadrukt dat als landen tegen 2030 het recyclepercentage van e-waste zouden kunnen brengen op 60 procent, de opbrengst de kosten met meer dan 38 miljard dollar overtreft. De VN voorziet een daling van het gedocumenteerde verzamel- en recyclepercentage van 22,3 procent in 2022 tot 20 procent in 2030 als gevolg van het groeiende verschil in recycle-inspanningen ten opzichte van de verbazingwekkende groei van de wereldwijde e-waste generatie.
Elektronificatie
Uitdagingen die bijdragen aan de groeiende kloof zijn onder meer technologische vooruitgang, hoger verbruik, beperkte reparatiemogelijkheden, kortere productlevenscycli, de groeiende ‘elektronificatie’ van de samenleving, ontwerpfouten en ontoereikende infrastructuur voor e-waste beheer.
De Global E-waste Monitor merkt ook op dat de wereld “verbazingwekkend afhankelijk blijft” van een paar landen voor zeldzame aardmetalen. Dat terwijl ze cruciaal blijven voor de productie van IT-apparaten en elektronica.