Hoewel de wereldwijde mobiele industrie sinds 2015 stappen heeft gezet op het gebied van duurzaamheid, is er volgens het Mobile Industry Impact Report 2023 nog een lange weg te gaan.
Het rapport van de wereldwijde branchevereniging GSMA onthult dat de gemiddelde impact van de mobiele industrie op de 17 Sustainable Development Goals (SDGs) in 2022 een score van 53 procentbehaalde. Dit is aanzienlijk hoger dan het cijfer van 33 procent dat in 2015 werd genoteerd, wat betekent dat de industrie nu al 53 procent van haar volledige potentieel benut om bij te dragen aan de SDGs. Dit gaat naast duurzaamheid en klimaat ook om zaken als armoedebestrijding en kansengelijkheid. Landen met geavanceerde mobiele connectiviteit hebben belangrijke stappen gezet in het verminderen van hun ecologische voetafdruk en het behalen van klimaatdoelstellingen, zo claimt de GSMA, door slimme energie-efficiënte oplossingen mogelijk te maken.
Own dogfood…
Helaas meldt het rapport ook dat de verbetering van de SDG-impactscores in 2022 tot stilstand is gekomen. Dit wordt deels toegeschreven aan een afname in het aantal mobiele gebruikers dat betrokken is bij duurzame activiteiten op hun telefoons. Hoewel het gebruik van mobiele apparaten voor deze activiteiten nog steeds hoger ligt dan voor de pandemie, lijken in-person interacties in sectoren zoals onderwijs en gezondheidszorg, evenals de wereldwijde stijging van de kosten van levensonderhoud, invloed te hebben op het gedrag van gebruikers.
Ook heeft slechts 43 procent van de mobiele operators (op basis van omzet) zich gecommitteerd aan het behalen van net-zero in 2050 of eerder. Dat is de minimale afspraak die moet worden nagekomen, en dat geeft aan dat de mobiele operators meer een facilitator zijn dan een branche die ook echt daadkrachtig is op dit gebied.
Ondanks deze uitdagingen benadrukt het rapport dat de mobiele industrie op schema ligt om tegen 2030 76 procent van haar maximale impact op de SDGs te bereiken.