Ondanks de toename van het mobiele dataverbruik hebben mobile operators grote stappen gezet om dichterbij de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN te komen. Althans, dat schrijft de GSMA in haar recente rapport.
Het gebruik van mobiel internet neemt toe en daarmee stijgt het dataverkeer ieder jaar met tientallen procenten. Toch stelt de wereldwijde branchevereniging voor mobiele operators in het 2022 Mobile Industry Impact Report: Sustainable Development Goals dat de uitstoot van operators bijna niet toeneemt. Dat is volgens de opstellers omdat nieuwe netwerken zuiniger zijn, en omdat operators voor hun netwerken investeren in duurzame energie. Daarnaast claimt de GSMA dat alle andere bedrijven iets minder dan 40 procent van de benodigde CO2-reducties tot 2030 kunnen behalen door mobiele en digitale technologie in te zetten.
Impactrapporten
Bedrijven in de mobile branche hebben tegen het einde van 2021 voor een groot deel hun impactrapporten gepubliceerd. Te weten 66 procent van de operators als je afgaat op het aantal verbindingen, 82 procent als je afgaat op omzet. Tegen 2050 zegt 34 procent van de operators doelen voor net-zero in 2050 te hebben gesteld, of 44 procent uitgaande van omzet.
COVID als rem op voortgang
Er zijn wel enkele grote uitdagingen geweest voor operators om hun doelen te halen. Na de tijdelijke neergang door COVID-19 is de CO2-uitstoot in 2021 weer met 6 procent toegenomen. En hoewel de mobiele industrie haar SDG-doelen dichterbij ziet komen, is deze aan het afvlakken ten opzichte van voor de pandemie. In 2019 was de groei hierin 4 procentpunt. Na de COVID-gerelateerde dip in 2020 (2,7 procentpunt) is het in 2021 nog steeds slechts 3,7 procentpunt.
Naast uitstootgerelateerde zaken gaat het rapport ook in op sociale aspecten, zoals het beschikbaar maken van mobiel breedband in arme landen en binnen gemarginaliseerde groepen.