Een goede ITAD dienstverlener beschikt over certificeringen die de kwaliteit, veiligheid, milieuzorg en sociale verantwoordelijkheid van de dienstverlening garanderen.
Certificeringen zijn natuurlijk essentieel voor het voldoen aan wet- en regelgeving. Maar ze vormen ook het fundament voor betrouwbare, duurzame en veilige dienstverlening.
Om aan de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving te voldoen, is een VIHB-registratie bij de NIWO vereist voor het vervoeren, inzamelen, handelen en bemiddelen van IT-afval. Voor de verwerking van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur is naleving van de WEEELABEX-norm wettelijk verplicht. Deze norm schrijft voor hoe inzameling, logistiek en verwerking moeten plaatsvinden, met als doel hergebruik te maximaliseren en milieuschade te beperken.
Een betrouwbare ITAD-partner is bovendien gecertificeerd volgens ISO 9001 voor kwaliteitsmanagement, ISO 14001 voor milieumanagement en ISO 27001 voor informatiebeveiliging.
Informatiebeveiliging
Aanvullend toont de NEN 7510-certificering aan dat de dienstverlener voldoet aan Nederlandse eisen voor informatiebeveiliging in de zorgsector. Die stelt aanvullende waarborgen aan informatiebeveiliging in medische en zorggerelateerde omgevingen.
De bovenstaande genoemde voorbeelden zijn zo goed als verplicht. Maar de meeste leveranciers van ITAD gaan nog wat verder met hun certificeringen. PSO 3 | 30+ certificering onderstreept sociaal ondernemerschap en toont aan dat een aanzienlijk deel van het personeelsbestand bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Daarnaast versterkt een Ecovadis-score de reputatie op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Tot slot bieden ITAD-dienstverleners met een certificering voor Blancco of iets soortgelijks dat de garantie dat dataverwijdering op verifieerbare en gecertificeerde wijze plaatsvindt.
Circulaire-IT heeft in het verleden al verschillende bijeenkomsten georganiseerd over ITAD, en daar blijft het waarschijnlijk niet bij.