In dit tweede deel van het drieluik over Microsoft Surface spreken we Ola Fagerström van Microsoft over het belang van gebruik in het licht van duurzaamheid. Met inzichten uit recente duurzaamheidsrapportages, tools zoals de Surface Management Portal en energie-instellingen in Windows, is duidelijk dat duurzaamheid niet ophoudt na de aankoop.
Bij circulaire IT draait het niet alleen om hoe producten worden gebouwd, maar ook om hoe ze worden gebruikt. Technology Specialist Surface Ola Fagerström denkt dat duurzaam gebruik begint met bewustwording. Het bedrijf heeft hiertoe twee portals ontwikkeld waaronder webtool Surface Emissions Estimator waarmee klanten vooraf kunnen inschatten wat de CO2-impact is van een aankoop. “Deze berekening is afhankelijk van de locatie waar het apparaat wordt ingezet”, legt hij uit. “De tool houdt rekening met het transport en met het elektriciteitsnetwerk van dat land. Zo zie je verschillen in impact tussen gebruik in bijvoorbeeld Nederland, Polen of Zweden.”
De tweede tool is de geïntegreerde rapportagemodule binnen Microsoft Intune waarmee klanten kunnen zien hoeveel Surface-apparaten er in hun organisatie zijn en wat hun totale uitstoot is. “Het mooie is dat het al in Intune zit. Voor IT’ers is dit hun vertrouwde beheeromgeving. Zij kunnen de informatie makkelijk delen met hun sustainability officer, die de cijfers nodig heeft voor interne rapportage of CSRD-verplichtingen.”
Concrete maatregelen in context
Maar cijfers alleen zeggen niet alles, benadrukt Ola. “Je kunt wel weten wat je precies uitstoot, maar dan moet je ook snappen wat dat betekent en wat je ermee kunt. Daarom zorgen we ervoor dat die data direct bruikbaar is voor duurzaamheidsrapportages. Zo maken we het makkelijker voor klanten om ermee aan de slag te gaan.”
De portal helpt organisaties ook om trends te volgen. “Je kunt de data gebruiken als basis voor eigen benchmarks. En op onze website bieden we per apparaat een zogenoemd eco-profiel, waarin we laten zien hoeveel efficiënter een nieuw model is ten opzichte van de vorige generatie.”
In het onlangs verschenen Microsoft Environmental Sustainability Report is goed te zien dat duurzaam gebruik effect heeft. “De nieuwste Surface-apparaten die onze eigen medewerkers gebruiken zijn volgens onze eigen metingen tot 42 procent energie-efficiënter dan de vorige generatie”, zegt Ola. “Die vooruitgang komt voort uit nauwe samenwerking tussen onze hardware- en Windows-teams, samen met partners zoals Intel en Qualcomm. Alles is gericht op slimmer energiegebruik zonder concessies aan prestaties.”
Microsoft deelt die data ook via zogeheten eco-profielen per apparaat. “Daarin zie je precies wat we hebben aangepast in het ontwerp, bijvoorbeeld in de voeding of het energiebeheer, en wat dat heeft opgeleverd in termen van besparing. Die transparantie is belangrijk voor klanten die duurzaamheid serieus nemen.”
Slimme instellingen
Microsoft Surface werkt nauw samen met het Windows-team om devices standaard zo energiezuinig mogelijk te maken. “We hebben instellingen waarmee apparaten bijvoorbeeld hun updates plannen op momenten dat het stroomnet groener is”, zegt Ola. “In Zweden gebeurt dat bijvoorbeeld rond kwart over tien ‘s avonds, als wind- en zonne-energie maximaal beschikbaar zijn. Windows houdt daar rekening mee.”
Bewust gedrag loont
De balans tussen gebruiksgemak en duurzaamheid is volgens Ola niet altijd vanzelfsprekend. “We vragen soms net iets meer van gebruikers. Dat voelt misschien als een kleine moeite – zoals een paar meter extra lopen om iets te recyclen. Maar het maakt wel degelijk verschil. Je laat mensen ervaren dat ze bijdragen. Het is een kwestie van bewust keuzes maken. We proberen het eindgebruikers zo makkelijk mogelijk te maken om iets goeds te doen, en dat ook te blijven doen.” Om gebruikers beter in staat te stellen bewuste keuzes te maken en hun CO2-voetafdruk te verminderen, geeft Windows in zijn instellingen elf aanbevelingen die energieverbruik verminderen.
AI: kans én aandachtspunt
Een nieuwe ontwikkeling is de inzet van AI op apparatuur zelf. “Het kan veel energiezuiniger zijn om AI-taken lokaal te laten verwerken, dan via de cloud”, legt Ola uit. “Daarom werken we op devices met zogenaamde Small Language Models (SLM) die natuurlijke taalinhoud in AI kunnen verwerken, begrijpen en genereren. Die hebben we gekoppeld aan een Neural Processing Unit en zo worden simpele taken lokaal afgehandeld zonder dat AI daarvoor in de cloud moet werken.”
Als voorbeeld noemt Ola een bericht dat het tientallen miljoenen dollar zou kosten om AI automatisch te laten antwoorden met ‘dank je wel’. “Stel je voor dat je dat soort dingen lokaal zou doen, op het apparaat zelf. Dan bespaar je geld én stroom.”
AI op het device is nog in ontwikkeling, maar Ola ziet er veel potentie in. “Als je AI echt slim inzet, kun je gebruikers helpen energiezuiniger te werken, zonder dat zij daar iets van merken. Dat is de volgende stap in duurzaam gebruik.”
Neem voor meer informatie over Surface contact op met Remco de Kramer, Senior Go To Market Manager Surface van Microsoft via remco.dekramer@microsoft.com
(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine 2025-02. Het eerste deel van het drieluik is hier te vinden)