Een nieuwe Delftse dichtheidsscheider helpt om waardevolle metalen terug te winnen uit e-waste.
Een onderzoeksgroep van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft ontwikkelt technieken voor magnetische dichtheid scheiding (MDS) die het terugwinnen van metalen als goud, zilver en palladium moet versnellen. Sinds afgelopen december is een MDS-sorteermachine ook daadwerkelijk operationeel in het lab van het zogenaamde Peacoc-project.
MDS
De groep van Rem is een van negentien Peacoc-partners die samenwerken aan de ontwikkeling van ‘unieke, goedkope en milieuvriendelijke technologieën voor een efficiënte terugwinning van goud, zilver en platina uit afval’ aldus de website. Dat onderzoeksprogramma is in 2021 van start gegaan en loopt tot april 2025. De TU Delft heeft binnen die samenwerking de magnetische dichtheid scheiding (MDS)-methode ontwikkeld. Daarbij trektt een schuin geplaatste permanente plaatmagneet componenten tegen een transportband. Hoe magnetischer de componenten hoe verder ze komen. Aan het eind van de rit is er volgens de onderzoekers van 1 kilo elektronisch afval nog maar 150 gram over waarvan 96 gram bestaat uit waardevolle metalen. Dat is 64 procent van het totaal, waarbij de concentratie eerder op 10 procent lag.
De jaarlijks in Europa verkochte hoeveelheid apparatuur met stekker of batterij is sinds 2012 gestegen van 7,6 miljoen ton naar 12,4 miljoen ton in 2020, meldt het Europese bureau voor statistiek Eurostat. Dat is bijna 28 kilogram per inwoner. De hoeveelheid ingezameld elektrisch en elektronisch afval steeg in diezelfde periode van 3 miljoen ton naar 4,7 miljoen ton per jaar (10,5 kilogram per Europeaan) en bleef daarmee percentueel iets achter bij de aanschaf. De Europese Unie wil steeds meer elektrisch en elektronisch afval inzamelen.
In 2016 was het doel om 45 procent van het gewicht in te zamelen dat in de drie jaren ervoor op de markt was gekomen. Vanaf 2019 lag dat streefgetal op 65 procent. In werkelijkheid lag in 2020 het Europees ingezamelde gemiddelde op 45 procent (de doelstelling van vier jaar eerder).
In Nederland anno 2021 bedroeg de hoeveelheid ingezameld elektrisch en elektronisch afval 11,75 kilogram per inwoner. Iets meer dan het Europees gemiddelde van 11 kilogram per inwoner per jaar.