TrendForce meldt dat de wereldwijde pandemie en verlengde gemiddelde levensduur van 36 tot 42 maanden van smartphones de groei van de productie hebben belemmerd.
Hierdoor zijn de productieniveaus nog niet hersteld tot het niveau van voor de pandemie, aldus de consultancy. Desondanks breidt de markt voor refurbished smartphones zich uit en vertegenwoordigt het in 2022 ongeveer 11 procent van het totale marktaandeel, met ongeveer 167 miljoen apparaten.
De grootste markt voor deze gebruikte apparaten blijft China, gevolgd door Europa. Opvallend genoeg ontwikkelt de opkomende markt in India zich snel en wordt naar verwachting tegen 2026 mogelijk een concurrent voor de verkoop van gereviseerde telefoons in China. Wat betreft de prestaties van merken, domineerde Apple de markt in 2022, met een marktaandeel van 45-50 procent, terwijl Samsung de tweede plaats innam met een marktaandeel van 25-30 procent.
Hergebruik
De recente stijging van de tweedehands smartphonemarkt kan volgens TrendForce grotendeels worden toegeschreven aan de toenemende vraag van opkomende landen en aan de uitdagende aard van hardware- en software-innovatie voor nieuwe smartphonemodellen. Deze moeilijkheid om te innoveren leidt tot een verminderde behoefte onder consumenten om hun apparaten te upgraden. Merken en retailers hebben promotiemodellen met inruil geïntroduceerd om dit knelpunt in de productie van nieuwe apparaten te overwinnen. Deze initiatieven stimuleren niet alleen de verkoop van nieuwe apparaten, maar zorgen er ook voor dat vervangen oude apparaten worden hergebruikt op de mid-tier markt of als overgangsapparaten voor consumenten in opkomende landen die overstappen van featurephones naar instapsmartphones. Bovendien heeft de winstgevendheid van de tweedehands smartphonemarkt de afgelopen jaren een aantal e-commerceplatforms aangetrokken.
Opmerkelijk is volgens TrendForce dat een overschot aan belangrijke smartphonecomponenten wordt gezien als een andere bijdragende factor aan de verlenging van de vervangingscyclus en de voorspoed van de tweedehandsmarkt. Componenten zoals applicatieprocessorchips (AP) worden voortdurend bijgewerkt, terwijl de gegevensoverdrachtsnelheid van mobiele DRAM significant hoger ligt dan die van andere toepassingen. Als reactie hierop hebben Android-merken consequent de geheugencapaciteit van hun vlaggenschipmodellen verhoogd vanwege marketingoverwegingen. Daarnaast zijn smartphone-merken toegewijd aan gelijktijdige upgrades van de software en hardware van hun cameralezen. De beeldkwaliteit kan nu concurreren met instapcamera’s, waardoor ze een zeer geschikte optie zijn voor dagelijks gebruik. Tot slot heeft de snelle overgang naar OLED-beeldschermen, in combinatie met verhoogde beeldsnelheden, de aantrekkelijkheid van deze apparaten vergroot.
Bovendien heeft het langdurige overaanbod van zowel beeldscherm- als geheugencomponenten geleid tot een aanzienlijke daling van de gemiddelde verkoopprijs (ASP). Vanuit het oogpunt van beeldschermen heeft deze neerwaartse trend de reparatie-industrie ten goede gekomen. Ondertussen heeft een daling van de geheugenprijzen de capaciteit van DRAM en NAND Flash in nieuwe apparaten aanzienlijk verhoogd. Hierdoor is de vervangingscyclus nog verder verlengd, wat een impuls geeft aan de markt voor gebruikte telefoons. Al deze bijdragende factoren bevorderen een circulaire economie in de smartphonemarkt en dragen bij aan de voortdurende uitbreiding van de tweedehands telefoonmarkt.
Met de groeiende vraag van opkomende landen en de uitdagingen bij het innoveren van nieuwe modellen, blijft de tweedehands smartphonemarkt een belangrijk segment binnen de industrie. Het biedt consumenten een betaalbaar alternatief en draagt bij aan duurzaamheid door het hergebruik van apparaten. Als gevolg hiervan zullen zowel fabrikanten als retailers zich blijven richten op strategieën om dit groeiende marktsegment te benutten en consumenten te voorzien van kwalitatief hoogwaardige, refurbished smartphones.