De economische en ecologische noodzaak voor circulariteit en een langere levensduur van IT-apparatuur is duidelijker dan ooit tevoren. Tijdens The European Broker Meeting, deze week in Athene, heerst het gevoel dat de branche nu haar kansen moet grijpen.
Verschillende omstandigheden vlak na elkaar hebben de branche voor circulaire-IT een duw richting volwassenheid gegeven. COVID werd gevolgd door wereldwijde leveringsproblemen, en nu is het de oorlog in Oekraïne en de stijgende energie- en transportkosten waardoor eindklanten op een andere manier naar hardware kijken. Daarom dat The Broker Meeting dit jaar meer dan 700 handelaren en andere partijen in de circulaire IT bij elkaar heeft weten te brengen. “Ons online event tijdens COVID had een nog grotere opkomst, maar die was ook zo goed als gratis”, zegt de zichtbaar tevreden organisator Mario Biemans, oprichter van The Broker Site, een van de grootste handelsplatforms voor gebruikte hardware in Europa.
Herijking
De bezoekers komen niet alleen maar naar Athene om partijen te scoren en nieuwe toeleveranciers te vinden. Voorraadketens, wetgeving en licenties zijn uitdagingen waar handelaren en circulaire dienstverleners zelf mee te maken hebben. Na COVID konden Aziatische productiepartijen de vraag niet langer bijbenen waardoor de prijzen voor hardware extreem zijn gaan stijgen. Op de beursvloer ziet men dat er weer een daling heeft ingezet, maar daarvoor in de plaats komen weer hogere transportkosten. Lange levertijden, zo vertelt brancheveteraan Michel Heinst, hebben ervoor gezorgd dat eindklanten vaker zoeken naar alternatieven voor de grote A-merken.
Boven alles is de vraag naar nieuwe hardware afgenomen. Het ironische is dat dit ook een negatief effect heeft op de behoefte aan gebruikte hardware. Als er minder behoefte is aan nieuwe hardware, zo legt Peter Jefford van het Britse handelsbedrijf Global Resale uit, zullen producenten oude producten als nieuw in de markt zetten. “Oud wordt nieuw, zogezegd, en dat heeft een drukkende werking op de behoefte aan gebruikte hardware.”
Toch loont het op langere termijn nog steeds om apparaten als laptops en smartphones te refurbishen en te verschepen. Zelfs uit landen als Australië vinden partijen gerefurbishde laptops hun weg naar de Europese markt. En in Europa zelf wordt refurbishment ook steeds serieuzer genomen. Een partij als het in Frankrijk gebaseerde Yesagain koopt bijvoorbeeld een beschadigde Apple Macbook uit 2017 op voor 100 euro, en zet deze al gerepareerd weer voor 400 euro op de markt. Bij de reparaties maken ze zo min mogelijk gebruik van kant-en-klare reserveonderdelen. Vanwege de kosten.
Alternatieven en consolidatie
Andere tekenen dat er iets borrelt is dat er alternatieven opstaan voor gevestigde partijen. Securaze probeert een alternatief te bieden voor Blancco, en heeft ondertussen ook de benodigde certificeringen. Niet dat deze partijen altijd een gevestigde partij vervangen: in veel gevallen duiken ze in niches, zoals Ultratest die zich met Genesis en Nemesis hardware verhuren waarmee ITAD-bedrijven respectievelijk harde schijven en routers en switches kunnen wipen. Ook over licenties wordt nagedacht, want daar zit vaak een groot deel van de waarde. Cloudoplossingen vinden hun weg die licenties van het te wipen of te refurbishen apparaat lichten, en deze na het proces weer terugzetten.
En dan is er de consolidatie. Investeringspartijen hebben een belang genomen in de markt en consolideren verschillende grote spelers tot alleskunners. In Nederland is het meest duidelijke voorbeeld de Circular IT Group, die met de steun van Waterland hard bezig is de grootste speler op het gebied van circulaire IT in Europa te worden: Maxicom voor de distributie, TelusRem voor het printen van keyboards voor verschillende markten, CTC Group voor ITAD-diensten, en zo gaat de lijst door.
Dat, in combinatie met wetgeving in Europa en andere schokken als Brexit, betekent dat de circulaire markt interessante tijden tegemoet gaan, zo is de consensus tijdens The European Broker Meeting.