Fabrikanten van smartphones hebben tijdens MWC in Barcelona uitgepakt met allerlei nieuwe foefjes als het gaat om batterijen.
De batterijen die tijdens het event worden gepresenteerd laden sneller op en gaan langer mee dan ooit tevoren. Daarvoor wordt gegrepen naar nieuwe technologie die het volledige potentie van lithium-ion benut, of zelfs helemaal aan de kant zet voor iets anders.
Chinezen
Het zijn vooral de Chinezen die helemaal losgaan. Honor heeft bijvoorbeeld nieuwe batterijtechnologie ontwikkeld voor zijn Magic 6 smartphone op basis van silicium-koolstof. Deze technologie maakt het volgens de fabrikant mogelijk om de smartphone volledig op te laden in minder dan 40 minuten en biedt een langere levensduur dan concurrerende modellen. De Magic 6 staat bovenaan de ranglijst voor smartphonebatterijen, samengesteld door DXOMARK. De langere levensduur is vooral nuttig in een tijd dat kunstmatige intelligentie zijn intrede maakt in de mobiele markt.
Een andere opvallende verschijning is de Chinese startup Betavolt Technology, die in januari een nieuwe nucleaire batterij heeft onthuld. Deze batterij zou een smartphone gedurende 50 jaar kunnen voeden zonder op te laden. Het bedrijf heeft aangekondigd dat de batterij momenteel in de pilot-testfase zit, zonder verdere details over de massaproductie voor commerciële toepassingen.
Traditioneel
Het zijn niet alleen de kleinere spelers die hierop inzetten. Samsung werkt naar verluidt aan een solid-state batterij die meer energie kan opslaan, sneller kan opladen en veiliger is. De verwachting is dat Samsung deze in 2027 op de markt brengt. Apple richt zich eveneens op het ontwikkelen van zijn eigen batterijtechnologie, met plannen om deze mogelijk al in 2025 in te voeren.
“Alle fabrikanten streven naar batterijen met betere prestaties. Er is een gevoel dat het een terrein is dat achterloopt en dat we vooruit moeten,” zegt Thomas Husson, analist bij Forrester Research, tegen AFP. Smartphones zijn steeds uniformer, maar een betere batterij is een manier voor fabrikanten om hun producten te onderscheiden.
Gamechanger
De meeste smartphones draaien momenteel op lithium-ionbatterijen, maar de materialen daarvoor -zoals lithium, kobalt en mangaan- zijn schaars. Om dit probleem te omzeilen, onderzoeken fabrikanten alternatieven zoals lithium-zwavel of grafeen, die mogelijk langer meegaan en minder afhankelijk zijn van zeldzame elementen. Het Europees Parlement keurde in juni nieuwe regels goed om batterijen duurzamer te maken door minimale niveaus van gerecycled materiaal op te leggen dat ze moeten gebruiken en duurzamer te zijn.
“Er wordt meer geld uitgegeven aan batterijtechnologie dan ooit tevoren vanwege de ontwikkeling van elektrische voertuigen,” zegt Ben Wood, hoofd research bij CCS Insight, tegen AFP. “Als iemand het batterijprobleem zou kunnen oplossen, zou dat een gamechanger zijn. Stel je voor dat je een mobiele telefoon hebt die twee weken meegaat, dat zou geweldig zijn. Maar daar zijn we nog jaren van verwijderd.”