Panasonic Toughbook Europa heeft het Toughbook Revive-programma geïntroduceerd om Toughbook tablets en notebooks een tweede leven te geven.
De fabrikant van robuuste laptops en tablets richt zich naar eigen zeggen op de belangrijkste duurzaamheidsuitdagingen voor de branche met de corporate GREEN IMPACT-strategie. Deze moet de impact van de productie en consumptie verminderen door de levensduur van de producten te verlengen. Toughbook Revive is een nieuw duurzaamheidsprogramma zonder winstoogmerk dat Europese klanten de mogelijkheid geeft om afgeschreven Toughbook-apparaten te doneren. Deze kunnen dan opnieuw op de markt worden gezet of op verantwoorde wijze worden gerecycled.
Toughbook-apparaten die kunnen worden gerefurbished in het European Service Centre in Cardiff, worden gedoneerd aan goede doelen of doorverkocht op de tweedehandsmarkt om organisaties te ondersteunen die aan hun duurzaamheidsdoelstellingen werken. Eventuele inkomsten uit dit programma worden geïnvesteerd in het opknappen van apparaten.
Organisaties die profiteren van Toughbook Revive dragen volgens de leverancier bij aan een circulaire economie door te helpen bij het behalen van zero waste-doelstellingen, het ondersteunen van goede doelen en het demonstreren van duurzame recyclingpraktijken. De deelnemende organisaties ontvangen een certificaat van donatie.
<h2>’Duurzaamheid in design’</h2>
Panasonic claimt ook dat het blijft investeren in duurzaam ontwerp van de Toughbook-producten. Voor de modulair ontworpen robuuste apparaten, zoals de Toughbook 40, 55 en G2, kan de levensduur verlengd worden en het gebruik van de notebooks en tablets geoptimaliseerd door gebruikers in staat te stellen het apparaat met behulp van verschillende uitbreidingsmogelijkheden snel en eenvoudig aan te passen aan verschillende werkzaamheden.
Als aanvulling op deze aanpak heeft Panasonic zich eveneens gericht op backwards-compatibel accessoires. Zaken als voedingsadapters, docks en batterijpakketten hoeven niet te worden vervangen wanneer apparaten worden geüpgraded. Ook worden Toughbook-apparaten verzonden in plasticvrije verpakkingen en worden alle edelmetalen in de apparaten aan het einde van de levensduur teruggewonnen als onderdeel van het Royal Mint-programma in Groot-Brittannië. Royal Mint heeft een overeenkomst getekend met de Canadese clean tech start-up Excir om een nieuwe technologie in het Verenigd Koninkrijk te introduceren, waarmee goud en andere edelmetalen uit elektronisch afval gehaald en gerecycled kan worden.
Al deze initiatieven worden ondersteund door het wereldwijde duurzaamheidsprogramma GREEN IMPACT van Panasonic. Panasonic heeft zich ertoe verbonden om tegen 2030 CO2-neutraal te zijn met zijn eigen bedrijfsactiviteiten en in 2050 voor zijn hele supply chain. Het bedrijf realiseert deze doelstellingen door de opwekking van schone energie en het gebruik van hernieuwbare energie op te schalen, het energieverbruik te verminderen door geoptimaliseerde energie-efficiëntie en het verbruik van hulpbronnen en afval te verminderen door middel van circulaire economische programma’s.