Onderzoekers van de Universiteit van Helsinki hebben duurzame methoden ontwikkeld voor de winning van edelmetalen uit e-waste.
Met een nieuw driestappenproces voor de winning van edelmetalen kunnen de onderzoekers zuiver koper, zilver en goud selectief uit e-waste halen. Ook claimen ze dat de oplosmiddelen opnieuw te gebruiken zijn. Ze hebben hun resultaten gepubliceerd in de internationale editie van het wetenschappelijke tijdschrift Angewandte Chemie.
Koper, zilver en goud
Het onderzoeksteam testte organische oplosmiddelen op verbrijzelde printplaten en slaagde erin het goud en koper eruit te halen. Zilver werd gescheiden uit verbrijzelde oude zonnepanelen. Dit is volgens de wetenschappers opmerkelijk omdat zonnepanelen een product met een hoog volume zijn waarvan recycling tot nu toe zeer uitdagend was.
“In deze studie hebben we gebruik gemaakt van zogenaamde diepe eutectische oplosmiddelen, vloeistoffen die zijn gemaakt van stoffen die bij kamertemperatuur en normale druk vast zijn, zoals cholinechloride—ook gebruikt in pluimveevoer—en ureum, evenals andere veilige organische verbindingen”, zegt Anze Zupanc, co-auteur van de studie over de winning van edelmetalen, in een persbericht.
Eutectisch
Diepe eutectische oplosmiddelen zijn een speciaal type oplosmiddel dat bestaat uit twee of meer eenvoudige verbindingen die een mengsel vormen met een laag smeltpunt. Het smeltpunt is aanzienlijk lager dan het smeltpunt van elk onderdeel op zichzelf.
Diepe eutectische oplosmiddelen zijn volgens het team milieuvriendelijk, hernieuwbaar en in veel gevallen biologisch afbreekbaar. Ze hebben vele toepassingen, waaronder in chemische reacties, katalyse en dus technieken voor de winning van edelmetalen. De studie zet ook melkzuur en waterstofperoxide in als oplosmiddelen gebruikt.
“Een belangrijk resultaat was dat de oplosmiddelen hergebruikt konden worden, waarmee de principes van groene chemie in de praktijk werden gebracht,” verklaart hoofdonderzoeker Timo Repo.
Onderzoek naar de winning van edelmetalen uit e-waste is de laatste tijd in een stroomversnelling geraakt. Wetenschappers zoeken driftig naar alternatieven voor traditionele methoden. Die zijn nog steeds inefficiënt, en gebruiken schadelijke chemicaliën. Ondertussen zijn veel verwerkers zo ver dat ze vrijwel alle waardevolle metalen uit moederborden kunnen halen. De vraag is alleen nog hoe kosteneffectief het kan.