Tijdens zijn presentatie op het Jaarcongres Circulaire-IT gaf Olivier Vergeynst, directeur van het Belgian Institute for Sustainable IT (ISIT-BE), een overzicht van wat er in België gaande is in duurzame ICT.
ISIT-BE, actief in drie landen met meer dan 250 leden, biedt een platform voor verschillende belanghebbenden, waaronder bedrijven, overheidsinstanties, non-profitorganisaties en academische instellingen, om samen te werken aan duurzame IT-praktijken. De organisatie fungeert als een bron van expertise en faciliteert de uitwisseling van beste praktijken, tools en kennis om duurzaamheid binnen de IT-sector te bevorderen.
Oliviers uitgebreide ervaring als IT-directeur in de bank- en betalingsindustrie van meer dan twintig jaar heeft hem geleid naar een diepgaand begrip van het belang van duurzaamheid binnen de IT-sector. Hij benadrukt het belang van duurzaamheid in de IT-wereld en legt hij de nadruk op de collectieve veranderingen die nodig zijn om de impact van IT op de uitstoot te verlagen.
Pijlers voor actie
Het is volgens Olivier belangrijk om de drie pijlers van duurzame ontwikkeling – Mensen, Planeet en Welvaart – te vertalen naar acties binnen IT. Hij pleit voor een geïntegreerde aanpak om duurzaamheid in IT te bereiken. Hij benadrukte het belang van bewustwording, training en het delen van beste praktijken via webinars, workshops en tools om de ecologische voetafdruk van IT-activiteiten te meten en te verminderen. “Hoe creëren we services die ethisch zijn, toegankelijk en inclusief zijn?”, vraagt hij. “We richten ons bij het instituut op het bovenste deel, vooral de groene IT, met 70 procent op groene IT, 20 procent op menselijke IT, en we komen ook met oplossingen.”
Collectieve inspanningen, zo begint hij, zijn op de keper beschouwd meer impactvol dan individuele actie. “We horen vaak dat we onze CO2-voetafdruk van 10 tot 12 ton per persoon moeten verlagen naar 2 ton”, zegt hij. “En eigenlijk weten we dat er veel dingen zijn die je kunt doen. Een vegetarische dieet, een elektrische auto, een andere verwarmingssysteem, enzovoorts. Maar als je de analyse doet, zie dat een kwart voortkomt uit individuele veranderingen, en drie kwart uit praktijken die eigenlijk collectieve veranderingen zijn.” Olivier gaat even kort langs de verschillende Scopes, 1 tot en met 3, en benadrukt nogmaals dat de sleutel voornamelijk bij Scope 3 ligt.
Het is noodzaak om je niet alleen te richten op de directe gevolgen van IT-activiteiten, maar ook op de bredere gevolgen gedurende de levenscyclus van producten en diensten. Hij illustreert dit met een voorbeeld van hoe een bank alleen al voor hun compensatiedoelen een hele bosoppervlakte van 5000 hecate nodig had voor compensatie. “Toen probeerden ze de Scope 3 te meten, en ze hebben gemeten hoeveel uitstoot alleen al hun applicatie voor online bankieren veroorzaakt. Daar alleen al hadden ze tweede bos voor nodig om te compenseren.”
Op 13 december, zo sluit Olivier af, publiceert ISIT-BE een charter waar organisaties zich op in kunnen schrijven.
De presentatie is hier te vinden: Belgian Institute for Sustainable IT 231114 CirculaireIT PDF