NLconnect, de branchevereniging voor de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie, heeft de COP29 Declaration on Green Digital Action ondertekend tijdens de VN-klimaatconferentie in Azerbeidzjan.
Op de Digitalisation Day op 16 november nam de COP29 de verklaring officieel aan. Het benadrukt de rol van digitale technologieën bij het behalen van klimaatdoelen en roept op tot actie om de milieu-impact van de digitale industrie te verminderen.
De ondertekening weerspiegelt de inzet van NLconnect om bij te dragen aan duurzaamheid binnen de telecomsector en de bredere digitale economie. Volgens directeur Mathieu Andriessen speelt digitale connectiviteit een sleutelrol in de transitie naar een groene economie. Maar deze brengt ook een ecologische voetafdruk met zich mee. “De verklaring onderstreept het belang van zowel het bevorderen van duurzaamheid als het verminderen van de milieu-impact van digitale connectiviteit,” aldus Andriessen.
Focus op standaarden en meetmethoden
De verklaring omvat acht doelen op het gebied van duurzame digitalisering. Daaronder de ontwikkeling van standaarden om de klimaatimpact van de ICT-sector te meten. NLconnect ondersteunt dit streven met recente publicaties van Product Category Rules (PCR’s) voor glasvezelproducten. Deze regels maken het mogelijk om LevensCyclusAnalyses (LCA’s) uit te voeren. Dit maakt de milieu-impact van glasvezelnetwerken inzichtelijk. Dit helpt telecombedrijven om grip te krijgen op hun Scope 3-emissies, die betrekking hebben op de CO₂-uitstoot in de toeleveringsketen.
Digitale inclusie als prioriteit
Naast verduurzaming via de COP29 zet NLconnect zich in voor digitale inclusie. Dit omvat initiatieven op het gebied van digitale toegankelijkheid, geletterdheid en ondersteuning van sociale minima. Andriessen benadrukte dat de verklaring kansen biedt om samen te werken met beleidsmakers. Maatschappelijke organisaties kunnen de digitale kloof verkleinen.
Internationale samenwerking
De Green Digital Action-verklaring wordt geleid door de International Telecommunication Union (ITU), een VN-agentschap gespecialiseerd in ICT. Het programma, opgericht tijdens COP28 in Dubai, werkt samen met overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties om de digitale transformatie klimaatneutraler te maken en de emissies in de digitale sector te reduceren. Het initiatief sluit aan bij de bredere klimaatambities van de Europese Unie en Nederland.