Op 26 juni is de stichting Digidromen officieel van start gegaan, met als doel laptops beschikbaar te maken voor minder bevoorrechte kinderen in Nederland.
Stichting Digidromen is opgericht door Tom Coehorst, eigenaar van IT-bedrijf EyeTi. “Er zijn veel kinderen die geen laptop tot hun beschikking hebben, terwijl deze heel belangrijk is voor hun digitale ontwikkeling”, zegt Karin van der Leest, de directeur van Stichting Digidromen. “De eerste paarhonderd laptops hopen we aan het eind van het jaar te hebben uitgegeven.”
Digitale kloof
Volgens Stichting Digidromen leeft minimaal 5 procent van de kinderen in Nederland in armoede. Dat komt neer op één tot twee kinderen per schoolklas. Het doel van Digidromen is om de digitale kloof te dichten tussen kinderen die in armoede leven en kinderen die welvarender opgroeien. De stichting ondersteunt gezinnen met schoolgaande kinderen die niet voldoende financiële middelen hebben om zelf een laptop aan te schaffen, om zo gelijke kansen te bieden aan alle kinderen.
De stichting zorgt voor refurbished laptops die afgeschreven zijn in het bedrijfsleven. Daarbij gaat Aces Direct de samenwerking aan om de laptops tegen kostprijs op te knappen bij Solid Circle. Accessoires zoals muis, hoofdtelefoon, laptoptas en de juiste software zijn inbegrepen.
Ondersteuning
Voor technische problemen kunnen kinderen en ouders terecht bij een telefonische helpdesk. Defecte laptops worden gerepareerd door BeterProjecten van Contour de Twern, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken, of vervangen door nieuwe.
De stichting is afhankelijk van fondsenwerving en donaties. EyeTi draagt bij aan de vaste kosten van de stichting, zoals personeel en huisvesting. Daarnaast zijn er fondsenwervende middelen nodig voor de aanschaf van laptops, accessoires en de telefonische helpdesk, zodat zoveel mogelijk kinderen van laptops kunnen worden voorzien.
Tilburg en Waalwijk
“Niet voor iedereen is de aanschaf van een laptop vanzelfsprekend, terwijl dit een belangrijk middel is voor onderwijs en persoonlijke groei. Door laptops te verstrekken streven we ernaar om de digitale kloof te overbruggen en kinderen de mogelijkheid te bieden om te leren en te ontdekken. Zodat zij ook kunnen meedoen en hun potentieel ten volle kunnen benutten”, aldus Tom Coehorst.
Digidromen start in de gemeente Tilburg en de gemeente Waalwijk, in samenwerking met lokale maatschappelijke organisaties zoals Stichting Leergeld Tilburg en Stichting Leergeld Waalwijk. Deze organisaties selecteren de kinderen, doen huisbezoeken en verzorgen de uitgifte met behulp van vrijwilligers.
Digidromen hoopt uit te breiden naar andere steden en streeft ernaar om eind 2026 operationeel te zijn in tien regio’s en in 2035 in heel Nederland.