De Europese Commissie heeft 17 EU-lidstaten, waaronder Nederland, formeel op de vingers getikt vanwege het niet volledig implementeren van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
De CSRD verplicht bedrijven om gedetailleerde informatie te geven over hun impact op het milieu, mensenrechten en sociale standaarden, evenals de risico’s die gepaard gaan met duurzaamheid. De CSRD vervangt de Non-Financial Reporting Directive (NFRD). Het breidt het aantal bedrijven dat verplicht is te rapporteren uit van ongeveer 12.000 naar meer dan 50.000.
CSRD-eisen
Vanaf 2024 zijn grote ondernemingen met meer dan 500 medewerkers de eerste die aan deze nieuwe eisen moeten voldoen, gevolgd door bedrijven met meer dan 250 medewerkers of een omzet van meer dan 40 miljoen euro in 2025. Voor kleine beursgenoteerde bedrijven gaat de verplichting in 2026 van kracht.
Lidastaten hadden tot 6 juli 2024 de tijd om de CSRD om te zetten in nationale wetgeving. Volgens Brussel is er onvoldoende harmonisatie van duurzaamheidsrapportages in de EU als de regels niet geïmplementeerd worden. Investeerders kunnen dan geen goed zicht krijgen op de duurzaamheidsprestaties van bedrijven. Dat bemoeilijkt investeringsbeslissingen.
Nederland loopt achter met CSRD
De brief die Nederland en de andere lidstaten ontvingen, is het begin van een zogenaamd inbreukprocedures. Als Nederland niet binnen twee maanden reageert en de richtlijn alsnog implementeert, kan de Commissie verdere juridische stappen ondernemen. Denk aan een formele aanmaning. Zelfs een verwijzing naar het Europees Hof van Justitie is mogelijk. Dat kan leiden tot sancties