Tieneke Breemhaar, Oprichter & Transformatieadviseur/Duurzaamheidsverandering bij WaytoSustain, keek tijdens MWC24 haar ogen uit naar duurzaamheidsinitiatieven in de technologiebranche.
Dit was mijn eerste bezoek aan het MWC Barcelona en ik ben nog steeds aan het bijkomen van alle indrukken. Visueel overweldigend, zoveel mensen om mee te praten en zoveel energie om nationaal en internationaal te verbinden. Ik had het genoegen om de ‘Duurzaamheidstour’ te organiseren voor de Nederlandse Delegatie NLMWC namens Ecosystem Services en ik deel graag mijn eerste indrukken met jullie.
AI voor het goede doel
Het viel niet te missen dat AI overal aanwezig is, met een focus op het gebruik van AI voor efficiëntie- en optimalisatiedoeleinden. Massieve hoeveelheden data kunnen nu worden gebruikt om netwerken efficiënter te laten draaien en beslissingen te nemen over benodigde acties op elk moment.
Dit alles zal helpen om het energieverbruik te verminderen en bij te dragen aan de Net Zero-doelen die zijn gesteld door koplopers op het gebied van duurzaamheid, zoals Microsoft, Nokia en Telefonica.
Wat me echter trof, was de AI-oplossing die Nokia demonstreerde. Door alle lagen van connectiviteit, van basisstation tot mobiele telefoon, toonden ze hoe ze het mogelijk maken om het energieverbruik weer te geven.
Op het niveau van de mobiele telefoon betekent dit dat ze het stroomverbruik per gebruiker kunnen tonen, inclusief suggesties om energie te besparen. Het bood ook de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van ons mobiele gebruik weer te geven. Dit zou een interessante ontwikkeling kunnen zijn met betrekking tot de scope 3-verantwoordelijkheid van telecombedrijven.
Kan dit een standaardfunctie worden op onze telefoons om ons bewust te maken van hoe energie-efficiënt we onze telefoons gebruiken? En kan dit evolueren in mobiele abonnementen die rekening houden met CO2-uitstoot?
Misschien krijgen we hier volgend jaar meer van te zien!
Duurzame data
Speciale aandacht werd besteed aan het onderwerp datacenters. Datacenters spelen een belangrijke rol in onze digitale wereld. Ze hebben echter ook stroom en water nodig om te draaien en een specifiek probleem voor ons kleine land: ze hebben ruimte nodig. En de grote vraag met betrekking tot AI en IoT is of we de CO2-voetafdruk van onze datacenters kunnen verminderen in een wereld waarin data exponentieel groeit.
Om dit onderwerp aan te pakken, hadden we een diepgaande discussie met Steve Keogh van Pure Storage, Johan Rodenhuis, Danielle Turmel en Roel Peeters van het Ministerie van Economische Zaken. Steve legde de visie op opslag en levensduur uit die Pure realiseert.
En hij merkte op dat met de bewezen resultaten die ze hebben geleverd in energie- en ruimtevermindering het nog steeds niet duidelijk is dat ze een aanbesteding winnen: de huidige manier van meten van de doeltreffendheid van datacenterhardware biedt geen ruimte voor de duurzame voordelen die ze brengen.
Naast het meten van PUE (Power Usage Effectiveness) zijn er nieuwe KPI’s nodig om datacenters in de juiste richting te sturen. De focus op rekenkracht of opslagcapaciteit in verhouding tot energieverbruik zal leiden tot KPI’s die sturen naar de volgende duurzaamheidsuitdaging voor datacenters.
De belangrijkste focus op het gebied van duurzaamheid lag op het verminderen van het energieverbruik. En dit is een belangrijke stap om onze CO2-emissies te verminderen. Echter, de olifant in de kamer -of beter gezegd, de enorme olifant die over het merendeel van deze gigantische beurs werd weergegeven- is de focus die er ligt op het verkopen van nieuwe producten.
En nieuwe producten betekenen meer materialen, meer mijnbouw en meer risico op oneerlijke arbeid. In veel gevallen wordt 80 procent van de CO2-emissies veroorzaakt door de productie van IT-consumentenproducten, niet door het gebruik van deze producten. Voor de echte gamechanger moet de focus verschuiven van nieuwe functies en producten naar levensduur en repareerbaarheid.
Dit onderwerp werd duidelijk aangepakt door Maya Ormazabal, Director Sustainability bij Telefonica, en Subho Mukherjee, VP Sustainability bij Nokia, tijdens de Sustainability Summit en tijdens de discussie op het Nederlandse Paviljoen.
Hoe dit in de praktijk wordt gebracht, werd gedemonstreerd door Jeroen Kanselaar, ESG-manager bij Eurofiber, door het voortouw te nemen bij de standaardisatie van Product Category Rules voor de telecomwereld, zodat bij het definiëren van de impact echt ‘appels met appels’ worden vergeleken en de risico’s voor greenwashing worden voorkomen.
De echte gamechanger is Fairphone. Tijdens de NL Talk op Green Wednesday met Monique Lempers, Chief Impact Officer, spraken we over hun ‘Fair Battery’. Met transparantie over de toeleveringsketen voor Critical Raw Materials, samenwerking met de eerste gecertificeerde ‘eerlijke mijnen’ en het gebruik van gerecycled plastic van consumentenafval. En met de grootste winst voor een duurzamere wereld: ontworpen voor levensduur en repareerbaarheid.
Fairphone werd ook erkend met hun eerste GLOMO-award voor de “Beste Mobiele Innovatie voor Klimaatactie 2024”.
Laat dit de standaard zijn voor MWC 2025!
Tieneke Breemhaar
Oprichter & Transformatieadviseur / Duurzaamheidsverandering
WaytoSustain