Mirec kijkt terug op een dynamisch jaar. We namen afscheid van COVID-maatregelen en de energieprijzen gingen door het dak.
Bedrijven richtten hun warehousing efficiënter in. Artikelen die niet meer verkocht konden worden, werden aangeboden voor vernietiging en recycling waardoor waardevolle grondstoffen uit elektronica opnieuw kunnen worden ingezet.
De producentenverantwoordelijkheid rijpte verder. ‘Design to Recycle’ kreeg meer draagvlak bij producenten, gevoed door Mirec’s expertise. Door de ‘recycleerbaarheid’ van producten al tijdens de designfase mee te nemen, zullen recyclingpercentages een enorme boost krijgen.
We ondervinden een groeiende bewustwording van de nauwgezette wet- en regelgeving voor AEEA-verwerking. Het inzicht dat elektronica niet door iedere recycler kan worden verwerkt, groeit. Om te borgen dat elektronica op de juiste manier wordt ingezameld en verwerkt, is een stimuleringsregeling gestart namens het producentencollectief, dat het belang van een duurzame circulaire samenleving in het licht van recycling alom verkondigt.
Prijzen van componenten en producten namen begin dit jaar een vlucht, maar toonden een fikse daling aan het eind. Het belang van reuse van componenten en apparaten wint meer en meer aan terrein bij bedrijven, waardoor Mirec verder groeit. Verspilling is immers niet meer van deze tijd.
Vooruitblik 2023
Meer dan ooit focussen bedrijven zich op duurzaamheid, circulariteit en urban mining. En Mirec maakt dit mogelijk. Dankzij geavanceerde verwerkings- en scheidingstechnieken kunnen wij grondstoffen uit elektronica volledig terugwinnen conform de strenge AEEA-richtlijn. Mirec is één van de weinige bedrijven die volgens CENELEC-type-2 gecertificeerd is. Alle AEEA die wij verwerken, worden teruggebracht naar herbruikbare grondstoffen. Circulariteit omvat de kern van onze identiteit.
Mirec zet haar dienstverlening in 2023 voort, zonder concessies en afgestemd op het aanbod. Materiaalstromen worden in-house geanalyseerd voor de beste kwaliteit. Dankzij onze verreikende materiaalkennis en progressieve investeringen in ons machinepark zijn optimale verwerkingsmethoden structureel binnen handbereik en wordt de terugwinning van grondstoffen verder geoptimaliseerd.
Parts Recovery en Refurbishment van met name ICT-apparatuur (Whywaste) worden verder ontwikkeld. Samen met onze klanten zullen wij bekijken of er meer op hergebruik kan worden ingezet waarbij zij verzekerd zijn van een gegarandeerde datavernietiging. Het opnieuw inzetten van bestaande componenten is voor het milieu uiteindelijk de beste keus.
Marina von Kriegenbergh is accountmanager bij Mirec