Organisaties die Windows 10 willen blijven gebruiken na 14 oktober 2025 zullen in het eerste jaar 61 dollar per apparaat per jaar moeten neertellen voor de Extended Security Updates.
Microsoft heeft deze week in haar IT Pro blog de prijzen bekend gemaakt voor de Extended Security Updates (ESU). Dit heeft gevolgen voor de markt voor gebruikte en refurbished hardware. Hoewel Windows 11 een gratis upgrade was van Windows 10, zitten er strenge hardware-eisen aan het besturingssysteem. Vooral de eis voor TPM 2.0 is voor veel apparaten een breekpunt. TPM 2.0 komt weliswaar uit 2014, maar in de praktijk zijn de meeste PC’s geproduceerd voor 2018 uitgesloten van een upgrade naar Windows 11. De specifieke cut-off ligt op de 7e generatie Intelprocessoren.
Daarnaast zijn de algemene minimumspecificaties ook flink opgeschroeft. Vergeleken met de vorige versies van het OS moeten Windowsgebruikers flink meer geheugen en rekenkracht moeten overleggen. Oorspronkelijk had Windows 10 al end of life moeten zijn vanaf 2020. Door de langzamere overstap heeft Microsoft dit echter met 5 jaar verlengd. Wie echter nog oudere apparaten wil verhandelen, zal hier rekening mee moeten houden.
Extended Security Updates
Wie Windows 10 ondersteund wil hebben na de levensduurdatum moet ESU’s aanschaffen. De prijs voor deze licenties verdubbelt vervolgens voor het tweede jaar, en opnieuw in het derde jaar. Dan zul je niet alleen de 244 dollar per apparaat moeten aftikken. Je zult ook moeten betalen voor de voorgaande twee jaren als je dan pas besluit in te stappen in het programma. Organisaties die een cloudgebaseerd updatesysteem hebben, zoals Intune of Windows Autopatch, krijgen 25 procent korting.
Scholen vormen een uitzondering op de hoge updateprijs. Zij betalen 1 dollar per apparaat in jaar één, 2 dollar in jaar twee en 4 dollar in jaar drie. In 2028 is het echt finito met Windows 10. Dan krijgt het OS geen updates meer en moeten organisaties echt gedwongen overstappen.
Voor het eerst zijn de Extended Security Updates ook beschikbaar voor consumenten. Wat zij zullen moeten betalen is vooralsnog niet bekend. Windows 10 blijft ook zonder de ESU bruikbaar, maar het gebrek aan security-updates is voor de meeste zakelijke gebruikers een breekpunt.