De CO2-impact van Microsoft is met 30 procent gestegen ten opzichte van 2020, zo schrijft het bedrijf in haar recente duurzaamheidsrapport.
Het meest recente duurzaamheidsrapport van Microsoft legt een grote uitdaging voor techbedrijven bloot om hun CO2-doelstellingen tegen 2030 te halen. Het toenemende gebruik van kunstmatige intelligentie en generatieve AI-tools maakt het voor Microsoft aanzienlijk moeilijker om hun milieudoelstellingen te halen.
De verbruikte energie door datacenters speelt een rol, maar het probleem ligt vooral in de Scope 3 sferen. Zulke intensieve toepassingen vragen om meer datacenterfaciliteiten, en dat betekent ook meer staal en beton. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft het bedrijf een recordbedrag van 12,8 miljard euro geïnvesteerd.
Positieve draai
In het begeleidende blog van het duurzaamheidsrapport probeert Microsoft vooral positief te blijven. Op vier gebieden zitten ze op schema, zo beweren ze. Uitstoot in Scopes 1 en 2 zijn teruggedrongen, het bedrijf heeft CO2-verwijdering uitgebreid, circulariteit ingebracht voor het gebruik van water en hardware, en hun landschapsbechermingsprogramma’s uitgebreid.
Als onderdeel van zijn afvalinitiatief meldt Microsoft dat het 89,4 procent van zijn cloudcomputerservers en andere componenten heeft gerecycled en hergebruikt. Om zijn doelen voor het behoud van wilde dieren en natuurlijke ruimtes te bereiken, heeft het bedrijf 6.415 hectare permanent beschermd.
“Tegelijkertijd zijn er twee gebieden waar we nog niet op schema liggen, en in elk van deze zijn we intensief bezig met het identificeren en nastreven van extra doorbraken”, zo staat echter in het blog. “Deze zijn: Het verminderen van onze Scope 3, of indirecte, emissies Het verminderen van watergebruik en het aanvullen van meer water dan we verbruiken in onze datacenteroperaties.”
Waterverbruik
Het duurzaamheidsrapport onthult dat het waterverbruik van het bedrijf sinds 2020 met zevenentachtig procent is gestegen, tot bijna 7,9 miljard liter vorig jaar. Het water wordt voornamelijk gebruikt om de computers in zijn datacenters te koelen. Om dat gebruik te compenseren heeft Microsoft projecten om watervoorraden wereldwijd aan te vullen, die momenteel meer dan driemaal het water dat het gebruikt omvatten.
Een kritiekpunt op het bedrijf is dat ze om economische redenen datacenters blijven bouwen in gebieden waar water schaars is. Zo heeft Microsoft een groot project opgezet in woestijnstaat Arizona.
Microsoft stelt in het duurzaamheidsrapport dat toekomstige datacenters geen drinkwater zullen gebruiken voor koeling, terwijl ze “ontworpen en geoptimaliseerd zullen zijn om AI-werkbelastingen te ondersteunen.” Alternatieve strategieën omvatten het opvangen van regenwater en het gebruik van gerecycled water.
Scherper op toeleveranciers
Daarnaast scherpt Microsoft de eisen aan in hun relatie met derden. Het bedrijf zal tegen 2030 alleen zaken doen met degenen die honderd procent CO2-vrije elektriciteit gebruiken voor geleverde goederen en diensten.
Terwijl de CO2-impact toenam, rapporteerde het bedrijf een nettowinst van 66,7 miljard euro in het fiscale jaar 2023, een stijging van zes procent ten opzichte van het voorgaande jaar.