De Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering overhandigt op 18 oktober haar manifest aan Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat.
Het Manifest Duurzame Digitalisering is een oproep tot een heldere en integrale nationale aanpak om het digitale landschap in Nederland te verduurzamen. Digitalisering is volgens de opstellers een belangrijke sleutel om de verduurzaming te versnellen, maar moet ook zelf een verduurzaming doormaken om toekomstbestendig te zijn. “De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben ons laten zien hoe kwetsbaar het huidige systeem is en hoe afhankelijk we zijn van internationale handelsketens en niet-hernieuwbare energiebronne”, aldus het manifest. “Door een totale verandering van het energieverbruik en de opwek is er congestie op het net waardoor nieuwe ontwikkelingen in de knel komen.” De coalitie wijst erop dat Nederland een van de 28 ondertekenaars is van de Declaration on A Green and Digital Transformation van de Europese Unie.
Definitie duurzame digitalisering
De Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering is drie jaar geleden onder de naam LEAP begonnen met het in kaart brengen van de knelpunten en kansen rond duurzame digitalisering. Daarbij is de definitie gevormd dat duurzame digitalisering ‘het ontwikkelen en toepassen van digitale technologieën en data, met oog voor het inpassen van digitale infrastructuur en het bestrijden van klimaatverandering, andere negatieve milieueffecten en impact op grondstoffen’ inhoudt.
De opstellers pleiten voor zes dingen: een goede samenwerking en coherent beleid, fact-based werk, aanpassing van wet- en regelgeving, zorgen voor mensen, kennis en tools en voor toegankelijke innovatie dat zich richt op een integratie van energie en digitaal, en werken aan een internationaal eerlijk speelveld.
Knelpunten
De impact van de digitale infrastructuur op het klimaat moet volgens de coalitie worden geminimaliseerd. Dit door energie, water en andere grondstoffen zo efficiënt mogelijk in te zetten, grondstoffen uit hernieuwbare bronnen te maximaliseren, circulaire apparatuur zo veel mogelijk te gebruiken, en het benutten van de potentiële bijdrage van digitale oplossingen. Het manifest wil daartoe zes knelpunten opgelost zien: de versnippering, gebrek aan data, gebreken in wet- en regelgeving, tekort op de arbeidsmarkt, gebrek aan integratie van het energiesysteem met het digitale en internationale onzichtbaarheid.
De overhandiging vindt plaats in Nieuwspoort in het gebouw van de Tweede Kamer. Onder de ondertekenaars zitten naast de Amsterdam Economic Board ook zeer grote nationale bedrijven en multinationals.