Tijdens het Jaarcongres Circulaire-IT 2023 sprak Jeff Seibert over hoe ITAD-bedrijven langzaam volwassener worden, en over het belang van een effectieve selectie.
Jeff is de Chief Provocateur van SERI, de organisatie achter de R2-standaard die de basis vormt voor recyclingpraktijken van elektronica. Momenteel zijn er wereldwijd ongeveer 1100 gecertificeerde faciliteiten in 41 landen die deze standaard naleven. Jeff benadrukt dat hoewel de organisatie is gevestigd in de Verenigde Staten, hun missie een wereldwijd karakter heeft om elektronica veilig te maken voor iedereen, waar ook ter wereld.
Het doel moet volgens hem zijn de verschuiving van het lineaire model van “nemen, maken, gebruiken, weggooien” naar een circulaire economie, waarbij elektronica niet alleen wordt gerecycled maar ook wordt hergebruikt, hersteld en herontworpen om zo min mogelijk afval te produceren. “Het gaat om het herontwerpen van dingen. Het gaat om het repareren van dingen. Het gaat om de verschillende manieren om het leven van de elektronica die we al hebben uit te brengen”, zegt hij.
Piramide
Jeff spreekt tijdens zijn presentatie over een piramide om de verschillende niveaus van volwassenheid in de omgang met e-waste en gebruikte apparatuur binnen bedrijven te illustreren. De piramide vertegenwoordigt de mate van verantwoordelijkheid en duurzaamheid van bedrijven in relatie tot hun IT-assets. Daarbij onderscheidt hij verschillende niveaus:
Basisniveau: Bedrijven in dit niveau zijn het minst verfijnd in hun aanpak van IT-assets. Ze zijn vooral gericht op het gratis verwijderen van oude apparatuur zonder veel aandacht te besteden aan duurzaamheid of hergebruik.
Midden-niveau: Hier beginnen bedrijven na te denken over het terugverdienen van waarde uit hun IT-apparatuur. Ze proberen een financieel voordeel te behalen door oude apparaten te verkopen of op de markt te brengen.
Geavanceerd niveau: Bedrijven op dit niveau zijn zich bewust van de bredere implicaties van IT-asset management. Ze kijken naar de milieu-impact, juridische aspecten en data-veiligheidskwesties bij het afstoten van hun elektronica.
Topniveau: De meest geavanceerde bedrijven denken vanuit een bredere duurzaamheidslens (ESG: Environmental, Social, and Governance). Ze begrijpen dat het niet alleen gaat om risicovermindering, maar ook om het genereren van positieve impact en waarde voor de samenleving.
Als voorbeeld van hoe het mis kan gaan, noemt Jeff het geval van Morgan Stanley in de VS. ”Ze waren vooral bezorgd over dat ze het maximale terug konden krijgen”, zegt hij. “De ITAD-partner die ze hebben gekozen heeft de data niet goed verwijderd. Het bleek uiteindelijk een verhuisbedrijf te zijn geweest, geen ITAD-specialist. 150 miljoen dollar in boetes, kosten en verhandelingen later hebben ze hun doelen zeker niet bereikt.”
Het gaat er dus om een ITAD-dienstverlener op een verstandige manier te selecteren, en dat is niet altijd eenvoudig. Daar kunnen standaarden, zoals R2 maar ook ISO, bij helpen. Maar het begint dus bij het bepalen hoe volwassen een ITAD-bedrijf is.