In een van de breakouts tijdens het Jaarcongres Circulaire-IT geeft Jan-Henk Welink van de TU Delft een uiteenzetting over kritische grondstoffen.
Kritische grondstoffen zijn schaars, en dat is een grote uitdaging voor de Europese Unie. Veruit de meeste van deze materialen worden gewonnen in landen die in het meest gunstige geval redelijk neutraal staan tegenover Europese landen, maar het zijn juist directe concurrenten als China of ronduit vijanden als Rusland waar deze grondstoffen vandaan komen. “Dus ja, als Europese Unie hebben we, ook met onze partnerstaten de Verenigde Staten en Canada, een probleem.”
Moeilijke fase
Jan-Henk introduceert het concept van kritische grondstoffen en het belang, met voorbeelden als tungsten, manganese en titanium en LREE (Light Rare Earth Elements). Neodynium, een LREE, is een van de belangrijkste metalen in harde schijven. De stijgende vraag zorgt voor sterke golfbewegingen, en vooral bij neodynium is dat duidelijk merkbaar.
De Europese Unie reageert op dit probleem door een wet op kritische grondstoffen te implementeren. Daarbij dringt de tijd. “In 2011 ging de EU nog uit van een lijst van veertien materialen”, zegt Jan-Henk. “Nu zijn dat er 32, plus twee strategische materialen. De Europese Commissie zegt eigenlijk: oké, jongens, we gaan een moeilijke fase in.” Recyclen maakt daar een belangrijk onderdeel van. Maar er zijn uitdagingen: het scheiden van materialen is complex en in veel gevallen economisch niet haalbaar.
De TU Delft is actief betrokken bij onderzoek en projecten op dit gebied, waarbij verschillende onderzoekers werken aan oplossingen, van het identificeren van hotspots in materiaalstromen tot het verbeteren van productontwerpen voor recycling en remanufacturing.
Een project is Circular Circuits, een samenwerkingsverband waarbij promotiekandidaten samenwerken met het bedrijfsleven dat zich richt op verschillende aspecten van duurzaamheid en grondstoffenschaarste.
Vragen over de uitdagingen van het terugnemen en recyclen van elektronica, het verminderen van export van elektronisch afval en het belang van samenwerking met Afrika op dit gebied sloten de presentatie af. “Als we dit niet goed doen, dan zal je bedrijf misschien in vijf jaar niet meer er zijn.”