Volgens de Franse toezichthouder voor telecom, internet en post Arcep blijven internet- en settopboxen enorm veel stroom verbruiken, maar liefst 0,7 procent van het totale Franse stroomverbruik.
In 2022 verbruikten internet- en settopboxen in Frankrijk samen 3,3 TWh. Dat is drie keer zoveel als vaste netwerken. De verbruiksniveaus varieerden aanzienlijk tussen de 38 onderzochte modellen internetboxen 23 modellen STB’s. Voor het verbruik maakt het weinig uit de gebruiker de box zwaar belast, dus veel data genereert.
95 procent van het verbruik varieert niet, ongeacht of het kastje door de gebruiker wordt gevraagd. Arcep concludeert dan ook dat er ruimte is om het stroomverbruik van deze apparaten te verminderen. Het noemt een duurzaam ontwerp en de ontwikkeling van functies die het mogelijk maken om internet- en settopboxen automatisch in de diepe slaapstand te zetten.
Operators
De toezichthouder meldt verder dat de uitstoot van broeikasgassen door telecomoperatoren en het stroomverbruik van netwerken een stijgende lijn laat zien. De totale uitstoot van broeikasgassen in Frankrijk daalde 2,7 procent in vergelijking met een jaar eerder. Maar de uitstoot van de vier belangrijkste operatoren groeide voor het tweede jaar op rij met 2 procent.
Die stijging is direct te linken aan de toename van het mobiele dataverkeer en de voortdurende uitrol van mobiele netwerken. Dit zorgt voor een aanzienlijke stijging van het energieverbruik van mobiele netwerken +14 procent in 2022 en +6 procent in 2021). Deze stijging wordt deels gecompenseerd door lagere verbruik van de vaste netwerken. Daar was de daling 14 procent op jaarbasis. Arcep noemt het vervangen van koper voor glasvezel een belangrijke redenen.
Per saldo is het verhaal nog steeds negatief. Het stroomverbruik van vaste en mobiele netwerken steeg in 2022 met 7 procent tot 4,1 TWh, terwijl het totale stroomverbruik in Frankrijk met 4 procent daalde.
Dat internet- en settopboxen niet op duurzaamheid zijn ontwikkeld is al veel langer. Vanuit operators wordt vaak geopperd om deze apparaten uit te zetten, in plaats van in de standby. Maar laten we eerlijk zijn: dat doet bijna niemand.