De Duitse chipmaker Infineon gaat producten uitbrengen op basis van Soluboard van het Britse Jiva Materials, een biologisch afbreekbare PCB. Deze moet de technologiesector helpen bij het verminderen van elektronisch afval en het behalen van klimaatdoelen tegen 2030.
De Soluboard is gemaakt van natuurlijke vezels en een halogeenvrij polymeer. Het heeft daardoor een aanzienlijk lagere ecologische voetafdruk in vergelijking met traditionele PCB’s van glasvezelcomposiet, zo claimt Infineon. De PCB’s lossen in zo’n zes minuten op in water. Bij kamertemperatuur duurt het proces langer. Na oplossing kunnen de resterende chips en circuitsporen gemakkelijk worden gefilterd voor verder gebruik.
Tot nu toe wordt de techniek toegepast in demonstratiemodellen. Infineon heeft reeds drie verschillende demonstratieborden geproduceerd met behulp van de Soluboard-technologie en heeft plannen om zijn aanbod de komende jaren uit te breiden. Op basis van de resultaten van doorlopende stresstests wil het bedrijf richtlijnen geven voor het hergebruik en recyclen van vermogenselektronica die uit Soluboards zijn verwijderd, wat de levensduur van de elektronische componenten aanzienlijk zou kunnen verlengen.
Besparingen
Volgens Jonathan Swanston, CEO en mede-oprichter van Jiva Materials, kan het aannemen van een op water gebaseerd recyclingproces het rendement van waardevolle metalen aanzienlijk verhogen. De Soluboard heeft een 60 procent kleinere ecologische voetafdruk in vergelijking met traditionele PCB’s, wat resulteert in besparingen van 10,5 kg CO2 en 620 g plastic per vierkante meter PCB. Infineon is ook van plan om richtlijnen te geven voor het hergebruik en recyclen van vermogenselektronica die uit Soluboards zijn verwijderd om afval van toekomstige productiemodellen te minimaliseren.
Op deze manier volgt Infineon naar eigen zeggen de “Green Deal”-agenda van de Europese Commissie, die tot doel heeft tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken door circulariteit tot de mainstream in ons leven te maken en de vergroening van de Europese economie te versnellen. Daarnaast is het bedrijf toegewijd aan het verantwoord verzamelen en recyclen van elektronische producten die door Infineon zijn vervaardigd in overeenstemming met de EU-richtlijn betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA).
Andreas Kopp, hoofd Product Management Discretes bij de Green Industrial Power Division van Infineon, zegt: “Voor het eerst wordt een recyclebaar, biologisch afbreekbaar PCB-materiaal gebruikt in de ontwerpen van elektronica voor consumenten- en industriële toepassingen – een mijlpaal richting een groenere toekomst.” We onderzoeken ook actief de herbruikbaarheid van discrete vermogensapparaten aan het einde van hun levensduur, wat een extra belangrijke stap zou zijn richting het bevorderen van een circulaire economie in de elektronicasector.”