HPE Financial Services (HPEFS) heeft met Hedgehog Company een framework ontwikkeld die inzicht geeft in de impact van refurbishing.
De aanpak vormt de basis voor een vernieuwde versie van de bestaande tool, waarin klanten onder meer inzicht krijgen in vermeden CO2-uitstoot. HPEFS beheert wereldwijd refurbishingsfaciliteiten waar met een totale capaciteit voor miljoenen IT-producten, zoals servers, opslagapparatuur, laptops en mobiele apparaten. Voor klanten die hun apparatuur aanbieden voor hergebruik, stelt HPEFS een rapport op dat de milieubesparing inzichtelijk maakt in vergelijking met het vervangen door nieuwe producten.
Methode en achterliggende data
“Wij waren verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de methode en achterliggende data, die klantspecifieke berekeningen rondom CO2-emissies en de milieubesparingen die refurbishing oplevert vergeleken met het weggooien en vervangen door nieuwe producten,” aldus LCA-expert Nata Dovgalenok van Hedgehog.
Het framework van HPE en Hedgehog Company is gebaseerd op principes uit de levenscyclusanalyse (LCA) en levert een milieuprofiel op over meerdere impactcategorieën. “Ik noem het een methodologie, omdat het geen volledige LCA- of GHG-protocol report is, maar een nieuw ontwikkeld framework,” licht Nata toe.
Het project begon met het opstellen van een lijst van ongeveer vijftig productcategorieën. Voor elk type werd een bill of materials samengesteld en onderzocht wat het effect is van hergebruik op het gebied van broeikasgasuitstoot en andere milieueffecten. Deze gegevens komen in een Excel-database. Daaruit ontstaat een impactcalculator die klantspecifieke rapporten genereert.
Wie krijgt de credits?
“Een van de belangrijkste metrics was bijvoorbeeld het aantal ton CO2-equivalenten dat werd bespaard,” aldus Nata. “Stel dat je een product niet weggooit of verbrandt, maar laat recyclen of refurbishen – wat betekent dat dan voor de uitstoot van broeikasgassen?” Een centraal vraagstuk betrof de toerekening van milieubesparingen: wie ontvangt de waardering voor de vermeden emissies? Nata: “Stel dat ik mijn laptop opstuur naar HPEFS, zij refurbishen hem, en iemand anders koopt hem. Samen voorkomen we de productie van een nieuwe laptop. Maar wie krijgt daar de ‘credits’ voor?”
Tijdens het project bracht het team van Hedgehog Company een bezoek aan het HPE Technology Renewal Center in Schotland om inzicht te krijgen in het refurbishingsproces. “Bij het Technology Renewal Center in Erskine, Schotland, kregen we een rondleiding door de faciliteit om het refurbishingsproces beter te begrijpen,” vertelt consultant Rik Wessels. “Hierdoor kregen we ook meer inzicht in de operationele processen, asset managementstructuren, logistiek en recyclingpartners waarmee HPEFS samenwerkt.”
De berekeningen nemen ook de impact van het refurbishingsproces zelf mee, inclusief transport en afvalscenario’s. “Je moet kritisch blijven op je aannames om te voorkomen dat de resultaten mooier worden voorgesteld dan ze zijn”, zegt Nata.