Tijdens de Covidperiode hebben we natuurlijk gezien dat werken op afstand steeds belangrijker was om de continuïteit van je bedrijf te waarborgen.
Het inrichten van thuiswerkplekken in combinatie met leveringsproblemen aan de kant van de OEM-ers zorgde ervoor dat er een gigantische run kwam op refurbished hardware. In 2022 zagen we duidelijk een kentering plaats vinden. Bedrijven boden meer hardware aan voor recycling en de vraag én prijzen van refurbished hardware daalde. Ook op componenten niveau zagen we een verschuiving. Daar waar de crypto-miners altijd veel gebruik maakte van refurbished hardware en componenten zagen we door de val van de koersen in combinatie met de hoge energiekosten dat de vraag ook aan deze kant stagneerde.
Kritisch zijn
Een circulaire keten voor ICT wordt ook in 2023 meer en meer belangrijk. Het volume afgeschreven hardware blijft jaarlijks groeien. Voor ons als verwerkers betekent dit dat we kritischer moeten zijn op onze processen. Maximale waarde en rendement uit afgeschreven hardware halen op de meest duurzame en circulaire wijze is hierbij leidend. Hetzij door refurbishment, dan wel door recycling. Maar ook de bedrijven die hardware willen aanschaffen of zich willen ontdoen van de overtollige of afgeschreven hardware zullen kritisch moeten zijn.
Circulaire ICT blijft een nichemarkt. Levensduurverlenging of keuze voor refurbished is hierbij mijn inziens ‘key’. Maar dit kan niet zonder dat de producenten een cruciale rol spelen. Daarnaast kost productie en gebruik van hardware veel energie. Vervuiling vindt plaats in de productiefase, maar ook in de afvalfase. Circulariteit voorkomt dat kostbare grondstoffen uitgeput raken. Inmiddels is alom bekend dat Urban Mining vele malen efficiënter en duurzamer is dan reguliere mijnbouw. Kortom: de aandacht is er, de noodzaak is er en als de wil van alle bedrijven in de ICT-keten er ook is, dan zie ik ook voor ook onze branche een mooie toekomst weggelegd.
Luuk Bongers – Int. Sales Manager, Holland Recycling