Consumenten willen hun apparaten langer gebruiken, maar hoge kosten en gedoe houden reparaties tegen.
Dat blijkt uit een grootschalige studie van het Nürnberg Institut für Marktentscheidungen, uitgevoerd in zeven landen. Dat zijn Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Polen, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Steeds meer consumenten staan open voor het repareren van kapotte elektrische apparaten, maar in de praktijk gebeurt het nog te weinig. De grootste boosdoener? De prijs. Zodra een reparatie meer kost dan een vijfde van de nieuwprijs, kiezen de meeste mensen alsnog voor vervanging.
Consumenten minder happig op reparaties smartphone
Smartphones blijven achter op grote huishoudelijke apparaten. Hoewel driekwart van de mensen zegt dat apparaten makkelijker repareerbaar moeten zijn, telt die eigenschap nauwelijks mee bij het kopen van een nieuw toestel. Accuduur, opslag en prijs zijn belangrijker. Een speciaal label dat de repareerbaarheid toont, zou volgens de onderzoekers wel verschil kunnen maken. De Europese Unie heeft afgelopen juni de nieuwe ecodesign-regels ingevoerd. Daar is echter ook kritiek op.
Italianen meest “repareer-bereidâ€
In Italië, waar repareren vaker voorkomt dan elders, speelt repareerbaarheid al wél een grotere rol bij de aankoop. Daar laat ruim 60 procent van de mensen hun apparaten repareren. Ter vergelijking: in Duitsland en Frankrijk ligt dat cijfer onder de 50 procent, ondanks bestaande subsidieregelingen.
De studie maakt duidelijk dat milieubewustzijn alleen niet genoeg is. Veel mensen zeggen dat ze willen bijdragen aan duurzaamheid, maar laten apparaten alsnog links liggen als de reparatie te veel moeite of geld kost. “Repareren is voor veel mensen nog geen dagelijkse praktijk, maar wel een duidelijke wens voor de toekomstâ€, aldus het rapport.
Ook regionaal beleid kan helpen. In Duitse deelstaten zoals Berlijn en Thüringen, waar consumenten tot tweehonderd euro vergoeding kunnen krijgen, liggen de reparatiecijfers net iets hoger dan het nationale gemiddelde. Toch blijft de impact van financiële steun beperkt zolang gemak en informatie achterblijven.
De onderzoekers pleiten voor strengere regels voor fabrikanten. Die zouden reserveonderdelen langer beschikbaar moeten houden en apparaten zo moeten ontwerpen dat ze eenvoudiger te repareren zijn. Pas dan wordt repareren een logische keuze in plaats van een lastige afweging.