De Europese Commissie heeft eerder deze maand een eerste voorstel gedaan rond de Ecodesign voor smartphones en tablets. Free ICT Europe, de Europese branchevereniging voor de secundaire ICT-markt, is kritisch.
De bedoeling van de nieuwe regelgeving is dat apparaten langer meegaan, makkelijker te repareren zijn, en dat gebruikers beter in staat zijn om een keuze op basis van duurzaamheid en prestaties te maken. Alle telefoons en tablets vallen vanaf 2024 onder de nieuwe regels, zo is de verwachting.
Enkele bepalingen zijn:
– Updates aan het besturingssysteem en de security moeten 3 tot 5 jaar na de verkoopstop beschikbaar blijven.
– Bepaalde onderdelen moeten minstens 5 jaar beschikbaar blijven na uit handel nemen van het apparaat.
– Het ontwerp van ieder apparaat moet redelijk resistent zijn tegen krassen, water en stof, en de accu moet ook een redelijke levensduur hebben.
– Bepaalde reserveonderdelen moeten eenvoudig te vervangen zijn, zonder dat hier specialistisch gereedschap voor nodig is.
– Reparatie- en onderhoudsinformatie moet minstens 7 jaar nadat het apparaat niet meer in de handel ligt beschikbaar blijven.
– Data rond recycling moeten beschikbaar worden gemaakt.
‘Niet ambitieus genoeg’
Er is echter ook kritiek vanuit organisaties die zich inzetten voor circulariteit van smartphones en tablets. “De voorgestelde maatregelen zijn nergens zo ambitieus als ze zouden moeten zijn”, schrijft Jan Hoogstrate, Executive Director van Free ICT Europe in een reactie aan Circulaire-IT. “Fabrikanten zullen nog steeds in staat zijn om reparaties te belemmeren en de levensduur van hun apparaten te beperken. Dit is belangrijk, omdat dit plan voor smartphones en tablets ook de toon zal zetten voor andere productcategorieën en de eerste gelegenheid is om een reparatiescore-index op EU-niveau te bespreken.”
Hij noemt onder meer dat er voor de softwareupdates niet is bepaald dat er nieuwe versies moeten komen -al kan dit mogelijk nog deel gaan uitmaken van de ESPR-regelgeving-, dat onderdelen nog steeds mogen worden ‘gebundeld’ in sets waardoor het moeilijker is losse onderdelen te krijgen, en dat onderhoudsinformatie tegen betaling mag worden aangeboden terwijl dat voor Free IT Europe gratis zou moeten zijn.
Een groot kritiekpunt is dat de nieuwe richtlijn geen prijsbepalingen heeft opgenomen voor reserveonderdelen. “Eigenlijk een giller wat er staat”, zegt Hoogstrate, “er mag aan reparateurs niet een hogere prijs worden gevraagd dan aan consumenten.”
“De voorgestelde maatregelen naar verwachting leiden tot een reductie van 33% van het primaire energieverbruik tijdens de levenscyclus (inclusief productie)”, schrijft Hoogstrate. “Aangezien de EU een klimaatdoelstelling heeft om de uitstoot tegen 2030 met 55 procent te verminderen, moeten de voorstellen ambitieuzer zijn, een verdere reductie moet dan ook worden voorgesteld voor opvolgende jaren.”