Het Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research (Fraunhofer ISI) heeft een roadmap uitgegeven waarin het kenniscentrum ingaat op alternatieve batterijtechnologieën tot aan 2045.
In de roadmap worden technologische voordelen, toekomstige toepassingsgebieden, markten en supply chains geanalyseerd, evenals de positie van Europa, kosten en industriële schaalbaarheid. De roadmap toont ook actiegebieden voor de EU en Duitsland met betrekking tot technologische soevereiniteit. De roadmap is opgesteld als onderdeel van het BMBF-begeleidingsonderzoek BEMA II.
Kritische grondstoffen
Lithium-ionbatterijen (Li-Ion) domineren de markt vanwege hun brede toepassingen, maar de afhankelijkheid van kritische grondstoffen zoals lithium, nikkel en kobalt, zorgt voor behoefte aan alternatieve batterijtechnologieën. In 2023 wordt verwacht dat de wereldwijde marktvraag een capaciteit van bijna één TWh zal bereiken.
Een van de zaken waar de roadmap de nadruk op ligt op het besparen van kritische grondstoffen. Het onderzoek analyseert technologische voordelen, toekomstige toepassingsgebieden, markten en supply chains, evenals de positie van Europa, kosten en industriële schaalbaarheid. De roadmap bekijkt alternatieven zoals metaalion, metaalsulfur, metaallucht en redox-flowbatterijen. Sommige van deze technologieën vereisen minder kritische grondstoffen en bieden duurzamere en kosteneffectievere opties.
Het onderzoek benadrukt het belang van het verminderen van grondstoffenafhankelijkheid en het ontwikkelen van alternatieven die minder kostbare materialen vereisen. Dit draagt bij aan de technologische soevereiniteit van Europa en vereist verdere inspanningen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, aldus de onderzoekers.