De Franse actiegroep HOP heeft deze maand een klacht ingediend tegen Apple om het beperken van reparatieonderdelen voor smartphones en tablets en reparaties door niet-erkende reparateurs, wat ingaat tegen Franse Right to Repair-wetgeving.
De vereniging is naar de rechter gestapt om de zogenaamde “serialisatie”. Dat “bestaat uit het associëren van de serienummers van de componenten en randapparatuur van een product met die van de iPhone, met name via microchips”, schrijft HOP (Halte à l’obsolescence programmée, Stop de ingebouwde veroudering).
Zestig pagina’s aan storingen
Volgens de actiegroep heeft het bijna zestig pagina’s aan storingen verzameld die worden opgeroepen door de inzet van niet-originele onderdelen, terwijl deze functioneel en technisch identiek zijn aan de officiële door Apple geleverde onderdelen. Als voorbeeld noemt het bedrijf een gerepareerde touchscreen van een iPhone XR die opeens onbruikbaar werd na een iOS-update.
De vereniging leunt voor de klacht op een Franse wet die begin 2022 in werking is getreden, die onder meer geplande veroudering moet tegengaan. Geplande veroudering duidt op manieren die producenten kunnen inzetten om de levensduur van hun producten effectief te verkorten, met als doel dat gebruikers na verloop van tijd een nieuw apparaat moeten aanschaffen. Apple zou met de koppeling van reserveonderdelen aan serienummers moeilijker om onafhankelijke reparatie en refurbishing uit te voeren, terwijl de kosten van reparatie dusdanig verhoogd worden dat consumenten sneller naar nieuw grijpen, aldus Quentin Ghesquiere, de voorzitter van HOP.
De timing van de klacht is niet toevallig. Apple heeft net een dienst opgezet om te voldoen aan Europese en Amerikaanse Right to Repair-wetgeving, waarbij het voor individuele gebruikers eenvoudiger wordt reserveonderdelen te bestellen.
HOP heeft al eerder succes gehad tegen de leverancier. In 2020 kreeg Apple na een klacht van HOP een boete van 25 miljoen euro wegens misleidende handelspraktijken door nalaten, na vertragingen veroorzaakt door de update van het besturingssysteem van bepaalde iPhones.
Ondertussen gaat Right to Repair in heel Europa gelden, maar de mogelijkheden die producenten krijgen om toegang tot onderdelen in die wetgeving alsnog te beperken zorgde voor kritiek bij belangenverenigingen.