Frankrijk is het eerste land in de EU die de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in nationale wetgeving heeft omgezet.
De CSRD is een EU-richtlijn en legt rapportage-eisen op aan bedrijven over hun niet-financiële gegevens, waaronder het impact op milieu en de maatschappij van de toeleveringsketen. Geleidelijk wordt de richtlijn geïmplementeerd, te beginnen vanaf 1 januari met de grootste en meest waardevolle bedrijven. Maar ook middelgrote beursgenoteerde bedrijven vallen onder de regeling. De bedoeling is dat investeerders meer mogelijkheden krijgen om duurzaamheid mee te laten wegen in hun beslissingen. De CSRD moet in 2028 op volle toeren draaien.
MKB bibbert
In juli moeten alle lidstaten de CSRD hebben geïmplementeerd in hun nationale wetgeving. Frankrijk heeft dat proces afgelopen week dus al afgerond. Ook de Finnen zijn al vrij ver, en deze wil de wetgeving ook uitbreiden ten opzichte van wat de richtlijn eist. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. CPME, de Franse werkgeversorganisatie voor het MKB, waarschuwde bijvoorbeeld voor complexiteit en dat vooral kleinere bedrijven geen toegang hebben tot de benodigde informatie. Sommige politici in Duitsland dringen op hun beurt aan op een vrijstelling voor kleine en middelgrote bedrijven. Vanuit Den Haag is het opvallend stil. Uit recent onderzoek kwam dat tweederde van de Nederlandse bedrijven nog nooit van de CSRD gehoord hebben.