De lidstaten van de Europese Unie hebben afgelopen week in de Europese Raad ingestemd met het ‘stop-the-clock’ voorstel van de Europese Commissie voor de CSRD en CSDDD. Ook het Europees Parlement is akkoord.
Dit voorstel zorgt voor uitstel van belangrijke regelgeving op het gebied van duurzaamheidsverslaglegging en due diligence. Daaronder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Het besluit vormt de eerste stap in het bredere Omnibus I-pakket, dat door de Europese Commissie in februari werd gepresenteerd. Dat pakket is gericht op het verlichten van de rapportage- en regelgevingslast voor met name mkb-bedrijven. Onderdeel van het pakket zijn onder andere voorstellen voor het uitstellen van de invoering van de CSRD met twee jaar voor bedrijven die nog niet zijn begonnen met rapporteren. De CSDDD moet met een jaar worden uitgesteld.
Duidelijkheid
De Europese Commissie drong erop aan om de ‘stop-the-clock’-maatregel snel goed te keuren. Dan krijgen bedrijven duidelijkheid over hun verplichtingen. Ze worden niet halverwege hun rapportageprocessen ontheven. De Poolse EU-voorzitter verklaarde dat het voorstel met hoge prioriteit is behandeld om juridische zekerheid te bieden aan bedrijven met betrekking tot hun rapportage- en due diligence-verplichtingen.
Adam Szłapka, de Poolse minister voor de Europese Unie, benadrukte dat vereenvoudiging een van de belangrijkste doelen is van het Poolse voorzitterschap. “Dit akkoord is een eerste stap in het terugdringen van bureaucratie en het versterken van de concurrentiekracht van de EU.”
Rapportagelast
De Omnibus-maatregelen zijn vooral gericht op kleinere bedrijven, met als doel hun rapportagelast aanzienlijk te verminderen. Zo wordt voor stop the clock voorgesteld om de CSRD alleen nog van toepassing te laten zijn op bedrijven met meer dan 1.000 werknemers en een netto-omzet van meer dan 50 miljoen euro. Hiermee zouden ongeveer 80 procent van de bedrijven worden vrijgesteld van de duurzaamheidsrapportageverplichtingen. Daarnaast worden de Europese duurzaamheidsrapportagestandaarden (ESRS) aangepast, waardoor het aantal te rapporteren datapunten fors vermindert.
Voor de CSDDD worden de verplichtingen beperkt tot de directe zakenpartners. Dit tenzij er specifieke informatie is over negatieve effecten verder in de toeleveringsketen. Bovendien wordt de frequentie van monitoring van due diligence-effectiviteit verlaagd van jaarlijks naar eens per vijf jaar. Ook wordt de hoeveelheid informatie die van kleinere bedrijven in de toeleveringsketens wordt gevraagd, teruggebracht.