Het lukt amper om overtredingen van wetten tegen greenwashing te bestrijden, zo waarschuwen verschillende EU-instanties.
Volgens drie gecoördineerde rapporten van de Europese Autoriteit voor effecten en markten (EAEM), de Europese Bankautoriteit (EBA) en de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (EIOPA) hebben hun lokale toezichthouders onvoldoende middelen voor de bestrijding van greenwashing.
Het is verboden voor bedrijven en financiële diensten om overdreven en ongefundeerde beweringen te maken over hoe duurzaam ze zijn. Recent nog heeft de EAEM de regels rond greenwashing aangescherpt. De inzet en duurzaamheid van ICT-middelen vallen hier ook onder.
Geen middelen
Maar nationale toezichthouders hebben een beperkt aantal daadwerkelijke of potentiële gevallen van greenwashing gerapporteerd. “Formele handhavingsbeslissingen zijn tot nu toe ook beperkt,” schrijft EAEM in een verklaring. Toezichthouders hebben beperkte middelen, expertise en kwaliteitsdata tot hun beschikking ter bestrijding van greenwashing. De EAEM zegt dat ze hun capaciteit aan het uitbreiden zijn, onder meer met verbeterde training van personeel.
De EAEM benadrukte dat er verschillende niveaus van greenwashingrisico’s zijn in de duurzame investeringsketen (SIVC). De toezichthouder zei dat EU-regels de juiste bevoegdheden bieden om greenwashing te bestrijden, inclusief een kernwet voor effecten genaamd MiFID, die vereist dat communicatie tussen bedrijven en klanten eerlijk, duidelijk en niet misleidend is.
Stijging van greenwashing
De EBA meldde op zijn beurt dat het aantal vermeende gevallen van greenwashing in de EU in 2023 met 26 procent is gestegen ten opzichte van 2022. Dat is gedreven door meer communicatie en producten die verband houden met duurzaamheid. De instantie voegt eraan toe dat externe controles van deze gevallen banken en anderen kunnen helpen met de bestrijding van greenwashing.
“Externe beoordelingen kunnen instellingen helpen het risico van greenwashing te mitigeren door verificatie te bieden, het goede gebruik van groene principes en normen voor financiële producten te faciliteren, en een toewijding aan transparantie te demonstreren,” aldus de EBA.