De Europese Unie is gestart met de implementatie van de Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR).
De ESPR moet producten duurzamer maken. De regels zorgen ervoor dat producten langer meegaan, makkelijker te repareren en recyclen zijn, minder schadelijke chemicaliën bevatten, en meer gerecycled materiaal gebruiken. Dit moeten leiden leidt tot lagere kosten. Ook moeten consumenten minder gedoe ervaren. Bedrijven worden op hun beurt gestimuleerd om duurzamere producten op de EU-markt te brengen.
De ESPR bouwt voort op de bestaande richtlijn voor Ecodesign. Die heeft volgens de EU huishoudens al gemiddeld meer dan 200 euro per jaar bespaart door energiezuinigere producten. De nieuwe regels breiden deze aanpak uit naar meer productgroepen, met eisen voor onder andere duurzaamheid, energie- en hulpbronnenefficiëntie, en de CO2- en milieuvoetafdruk van producten.
Digitaal productpaspoort
Een belangrijke onderdeel van de ESPR is het ‘Digitaal Productpaspoort’, een scanbare tag die consumenten toegang geeft tot duurzaamheidsinformatie van producten. Dit helpt consumenten om duurzamere keuzes te maken en verlengt de levensduur van producten. Tegelijkertijd ondersteunt het autoriteiten bij de handhaving van de regelgeving.
Daarnaast verbiedt de ESPR de vernietiging van onverkochte textiel- en schoeiselproducten. Kleine bedrijven krijgen uitzonderingen en middelgrote ondernemingen een overgangsperiode. Grote bedrijven moeten openbaar maken hoeveel onverkochte producten zij vernietigen en waarom.
Werkplan
De regels worden geleidelijk ingevoerd voor verschillende productgroepen, waaronder smartphones en ICT-producten. De Europese Commissie zal binnen acht maanden een werkplan publiceren om bedrijven voldoende voorbereidingstijd te geven.
De EU verwacht met deze regelgeving duurzame consumptie en productie te bevorderen en een eerlijk speelveld te creëren voor bedrijven die vooroplopen in duurzaamheid. Bovendien heeft de regelgeving het potentieel om nieuwe banen te scheppen in sectoren zoals herfabricage, refurbishment en recycling.